Основната идея на шведската туристическа камара е да се насърчи популяризирането на страната като туристическа дестинация. Идеята е, когато ти е любопитно да научиш нещо, каквото и да е за Швеция, да се обадиш и да разговаряш с обикновени хора, а не с туристически служители.

“Ние искаме да покажем една уникална и истинска Швеция – страна, която си струва да посетите”, заяви Магнус Линд, изпълнителен директор на Асоциацията на туризма.Ето как става: всеки извън Швеция може да набере така нареченият “шведски номер” +46771793336, след което ще бъде прехвърлен на случаен швед, който да отговори на всички въпроси. “Шведският номер” не е място да търсите информация за безплатна шведска маса някъде в Гьотеборг или – надяваме се, че не сте толкова палави – място за шведска тройка в Стокхолм. Детго се вика – тук не е информация за такива неща. 

Екстрата “шведски номер” се задейства със специално приложение за телефон и свързва любопитните с доброволци, които са готови да разговарят на всякакви теми – за времето, новият треньор по футбол на националите, проблемите с образованието, приютите за бежанци, супермаркетите без персонал, цени на горивата. Без шведски тройки, нали ви предупредихме.

“В света на цифровите технологии, в който живеем  реалният разговор става все по-важен. Ето защо ние даваме на шведите възможността като първата страна в света, може да получи свой собствен телефонен номер, който дава възможност на всички граждани да изразят себе си и да предложат полезни съвети за това какво да гостите на Швеция да правят тук “, казва още Линд.