Светът говори за хюга отдавна, но в България тази дума тепърва започва да навлиза. Макар думата да има много значения, най-ясното е – датско изкуство да водиш щастлив и спокоен живот. Хюга е да се прибереш и да се сгушиш в любимото си кресло, като преди това си запалил няколко свещи. Хюга е да прекараш час в любимото си светло и уютно кафене в компанията на приятел. Хюга е да се се завиеш с любимия си шал, докато четеш книга на открито. Хюга е да търсиш комфорта в малките неща и да ги превърнеш в малки източници на голямо щастие.

Проучвания показват, че датчаните са най-щастливата нация в света. Нищо, че климатът им не е точно най-слънчевият и приветлив. И нищо, че данъците им са най-високите в целия свят. Изглежда, че датчаните са научили рецептата за спокоен и усмихнат живот и нямат нищо против да я споделят с останалите.

Това звучи лесно. Звучи като удоволствието от нормалните неща, но ако се замислиш колко от тези нормални неща правиш набързо, под стрес, само защото трябва или ни е навик, ще видиш, че хюга не е поредният механизъм за самопомощ, който някой безработен хипстър е измислил.

Хюга по света

Думата хюга става популярна в света през 2016 година, когато интересът към датската философия за щастлив и спокоен живот започва да се разпростира из други държави. Излизат няколко книги със съвети за упражняването на хюга, появяват се магазини, които продават предмети, с които може да се постигне, журналисти от цял свят посещават Дания, за да разберат от първа ръка за какво става въпрос.

С какво хюга е по-различна от обикновения кеф?

Звучи доста наивно, но ако се замислиш, ще осъзнаеш, че хюга не е просто изкуството да си правиш кефа по всевъзможни начини. В концепцията на понятието лежи идеята да вършиш всичко спокойно, с удоволствие и позитивна мисъл за себе си и за околните. Но най-вече да ги вършиш осъзнато. Да търсиш най-сипматичните малки елементи, които ще сглобят волтрона на твоя прекрасен ден. За датчаните това е хюга, кой знае, най-вероятно в десетки други страни си имат други думи. Но резултатът е ясен, ако хюга е глаголът, то щастието е отглаголното съществително.

Хюга е да обръщаш внимание на елементите на комфорта и щастието и да се грижиш за тяхното пребиваване през деня ти. Да не бързаш и да се опиташ да се усмихнеш на себе и на другите около теб. А ако си мислиш, че е фасулска работа – успех! Колко често осъзнаваш, че си имал хубав ден, едва когато следващият е минал абсолютно отвратителен?

Българска хюга

Съвсем скоро на български език излиза книгата Малък наръчник по хюга, която учи читателите как да я практикуват. Книгата е написана от датчанина Майк Викинг, който е изпълнителен директор на Института по изследване на щастието в Копенхаген. В нея се обяснява всичко – от какво е хюга до с кои предмети може да постигнеш най-високите нива на удовлетворение и комфорт и как да го направиш.

Като човек, гледал винаги с насмешка на всякакви наръчници за по-добър живот, смятам, че има много хора, които биха приели това за поредната глупост, която идва от страна, в която нещата, за които гражданите трябва да се тревожат, се броят на пръстите на едната им ръка. Естествено, в една добре уредена, нормално функционираща и уважаваща жителите си държава, хората да се чувстват доволни и да намират красотата в малките неща. И по всички закони на разума е естествено хюга да вирее по-трудно на българска почва, защото българинът е по-скептичен, по-нервен и по-склонен към цинизъм.

Но всичко, което хюга представлява, звучи толкова постижимо и толкова част от нормалния живот, че дори и аз си задавам въпроса защо не?

Това хюга ли е?

Хюга можеш да постигнеш с чашата кафе с дебел каймак, топлите чорапи, мекото канапе, хубавата музика, препечени филийки сутрин, светлината (лампи, свещи, прозорци), хубава книга, разговор с приятел… Всъщност тези неща влизат в личното ми разбиране за датската философия, но ти ще й инжектираш собствените си предпочитания.

Не струва пари да цениш повече времето си и това, което правиш. Независимо как го наричаш, съзнателното решение да извличаш максимума от това, с което разполагаш и да го правиш по начин, който ти носи удоволствие, е най-доброто решение, което някога можеш да вземеш.

Малък наръчник по хюга излиза на 23 февруари от издателство Хермес. Цена 19.95 лв.