Последният месец от годината е особено опасен за здравето. Не става дума само заплахата отсчупен крайник по заледените улици, вирусите в градския транспорт и преяжданетонавръх Коледа. Капризният характер на алкохола сепревръща в сигурен вредител на здравето на теб и хората, с които си се събралпо празниците. Като се почне от Никулден, та чак догодина.

Сезонът насвинско и винско е потенциална заплаха за всеки, дори и за професионалния пияч. Ако си решил да оплачеш за последно непрежалимата кончина на Боиу и Принс, тъжно ти е заБрекзит и Тръмп, а след изборите у нас просто те кара на пиянство, тозадължително трябва да прочетеш Ръководство за оцеляване през празничниясезон от писателите комедианти Бен Макфърланд и Том Сейдъм, публикувано в TheGuardian.

Заложи на бира

Това е, с което Исус би искал да почерпи за рождения си ден е пиво. Ако сизапознат с оригиналния прочит на Библията, значи си наясно, че Божият син непревръща водата във вино. Не, той го превръща в бира. Най-ранните писаниятвърдят, че Исус превръща водата във shekhar, еврейска дума, означаваща спиртнопитие и производна на древната семитска дума sikaru – което означава, ечемиченабира. Причината виното да измести бирата в следващите версии на Светото писаниее изумителната проява на академична арогантност от страна наанглийските преводачи от 17-ти век. Не вярвали, че Исус предпочита пивото предвиното. А било точно обратното.

Без шотове

Не обръщай текила с лимон и сол. Заложи на нещо престояло най-малко три години в дъбови бъчви и притежава поне толкова приятен вкус катофин коняк. Сервирай си питието с портокалов сок, от нар и лют червен пипер.Пробвай и със сладки дижестиви след вечеря. В умерени количества.

Пийвай седнал

Вертикалното пиене е задължително по празниците. Гледай да не изпуснешпоследния стол и да висиш прав. Поседни на уютното канапе като хората и сикарай вечерта. В противен случай ще ти се наложи да държиш чашата в ръка цялавечер, което пък значи, че ще пиеш много повече и по-бързо от останалитенакацали на трапезата. До края на вечерта не се знае дали няма да си и подмасата.

Пий като Уинстън Чърчил

Истината за Уинстън Чърчил е в пълно противоречие с общото възприятие, че е много голям пиячи със сигурност не се напивал. Тайната му е в стриктното доливане на водав питието, особено ако е уиски. Чърчил се страхувал за тези, които пият чистоуиски: “Вие няма да живеете дълго”, шегувал се той. Вместо това стариятЧърчил започвал деня си с papa cocktail – една чаша уиски, коятодоливал през целия ден с вода. Можеш да пробваш.

Бъди мил с барманите

Усмихни се, поздрави човека зад бара. Ще се видите отново най-вероятно презянуари, когато си изтрезнял напълно. Застани на бара, където ще бъдепо-вероятно да установиш контакт с очите, стартирай с поръчка на едно малко и каквотои да правиш, не крещи, не свиркай с уста, не щракай с пръсти и въобще не седръж като идиот. На бармана ще плащаш за удоволствията тази вечер, така че прави му сметката.Алтернативата е да отидеш в кръчмата, облечен като Дядо Коледа. Никой никога нее плащал за пиене облечен като Дядо Коледа. Никога.

Пребори се с махмурлука

Ако не си се вслушал в горните съвети предстои едно ужасно събуждане.Главата те цепи, повдига ти се при спомена от снощи, черният дроб хленчи, агърлото ти е пресъхнало. Имаш две възможности: или да се наливаш с много вода,или да си забъркаш коктейла създаден през 1930 г. от легендарния барман наSavoy Хари Крадък  – “raise the dead” (да възкръснеш мъртвец). Рецептата:

25 ml джин

25 ml трипъл сек

25 ml Lillet Blanc

25 ml пресен лимонов сок

Лъжичка абсент

Разклати с лед и прецеди в чаша купе. Гарнирай с лимонови кори.

(Предлагаме ти тази рецепта само за да се придържаме към оригиналния текст. Наясно сме обаче, че никой не държи такива неща в домашния си бар. За това ние се придържаме към наскоро споделената от Антъни Бурдейн рецепта: аспирин, ледена кока-кола, джойнт и някакво люто ястие – пикантен бургер или истината за тукашните ширини – шкембе чорба).