1. Роденият в Лондон кларинетист и саксофонист е може би най-силното име в лондонската новаджаз-вълна, помитаща всичко по пътя си с най-силното оръжие – импровизацията.

2. Иначекласик от легендарния Гилдхол Мюзик Скул, Шабака не се притеснява да заставаначело на своите проекти като рок-фронтмен. Само че със саксофон.

3. Защотоидва не с един, а с цели два от проектите си – The Comet Is Coming са в петък,а Sons Of Kemet – в неделя. Като му погледнеш датите по света тия дни – щеразбереш, че планетите са се подредили невероятно и Космос е българин.

Снимка: Fabrice Bourgelle

4. Дебютнияталбум на един от проектите му – The Comet Is Coming – бе тазгодишен финалист заМъркюри – до Боуи, Рейдиохед и АНОНИ. След като гледа живото изпълнение наSpace Carnival, Майкъл С. Хол, изпълнителят на главната роля в Blackstar,казва, че не спира да слуша Channel The Spirits. И ние така.

5. Карибскитему корени и честите поклонения в Африка обещават бъдеща велика легенда на джаз,уърлд и афропънк-сцената. Момчето още няма 35.

6. Кариерниятму подход е брутален, смесвайки непрекъснати турнета, сесии с десеткиджаз-герои от новото и старото поколение и записи, записи, записи. С колкотоможе повече проекти. Дебютът на Sons Of Kemet – дискотеката за виртуозни сакс,туба, и два сета барабани – Burn, печели MOBO през 2013. Може да го видиш и сThe Heliocentrics на Гласто, и с The Sun RA Arkestra, и с Mulatu Astatke.Отделно, поне веднъж месечно цепи Jаzz Cаfe в Лондон.

Снимка: Fabrice Bourgelle

7. Презянуари, докато е на ваканция, записва в ЮАР само за следобед Wisdom of TheElders с любими тамошни музиканти. Сам си плаща студиото. Сметките му, обаче,излизат, защото Джайлс Питърсън издава дебюта на Shabaka & The Ancestors вкрая на лятото през своя лейбъл Brownswood rec.

8. Същиятго подкрепя и кани кажи-речи всеки месец както в BBC, така и в Worldwide FM – яза плейлист, я за интервю, я за надсвирване с колежка от строгия според Шабакалейбъл ECM.

9. Музикант,който има своите кумири, но има и свой поглед по редица проблеми на музиката:журирането на Мъркюри, половото неравенство в джаза, развитието намузикантската джаз общност и сцена. Когато го попитахме: Бърд или Колтрейн, сезасмя и каза “и двамата, как?!” В ролите им пък на знаменити музиканти, поставянай-високо Джейми Фокс като Рей Чарлс, пред Дон Чийдъл като Майлс и ФорестУитакър като Чарли “Бърд” Паркър.

10. Товае един от последните ти шансове тази година да чуеш пресни, пулсиращи (и,честно казано, фантастични до вуду) ноти от Лондон в София.

The Comet Is Coming са този петък – 02.12. – в Mixtape 5. Sons Of Kemet са пак там, но в неделя – 04.12. Комбо (и единични) билети виж тук

Плейлистът на Фалшименто