“Че какво ще ги учите, те днешните тийнейджъри знаят повече от нас за секса” – коментираха част от приятелите ми (които са и родители), когато разбраха, че съм се включила в проект за сексуално и здравно образование на ученици между 12 и 18 години. Може би са прави, помислих си тогава. Все пак днешните деца са на един клик разстояние от отговорите на всички въпроси.

Или не са.

Преди да продължите нататък, отворете нов таб и попитайте д-р Гугъл “Мога ли да увелича пениса си?”. Наистина ли децата питат това? Разбира се. Не само питат, четат, вярват, отиват и си купуват екстендер. Сега влезте и вижте какво е екстендер. И на мен ми прилича на уред за китайско мъчение. После отиват посинени на уролог. Съвсем истинска история. От центъра на София, не от някое затънтено село.

Какво друго питат деветокласниците ли?

“Може ли да се фане СПИН от целуване?”, “Наистина ли е хубаво да те дерат по гърба?”, “Гейовете нормални ли са?”. Всичко, което се сещате, плюс още десетки въпроси, за които или не подозирате, или отговорът е толкова очевиден, че не сте си представяли някой изобщо да има колебания.

Например… затаете дъх…

”Окей ли е да правим секс за пари? А за iPhone?”

Честен кръст. Истински въпрос на истинско момиче. От столично училище.

Ако някой от вас е имал съмнения, че сексуалното и здравно образование трябва да са част от задължителната програма, сега е моментът да се раздели с илюзията, че днешните деца са много напред с материала и дори да не знаят всичко за любовта, отношенията и секса, много лесно има как да си го научат. Стига да искат. Абсолютно грешен отговор. Сексуалното образование през 2017 е по-важно от всякога, въпреки лесния достъп до интернет. Всъщност точно заради лесния достъп до интернет.

Продължавам с доказателствата. 40% от профилите в социалните мрежи на децата между 12 и 14 години са публични. Т.е всеки може да види всичко за тях. Всяко десето дете е получавало снимки или съобщения със сексуално съдържание. Всяко пето дете през последната година се е срещало на живо с някого, с когото първо се е запознало по интернет (по данни на Safenet.bg)

Даваме на децата телефони, за да сме спокойни. Да са на едно обаждане разстояние. Да са в безопасност. Но не им обясняваме елементарни неща като как да си настроят профилите в социалните мрежи. Защото децата всъщност разбират повече от нас от социални мрежи. Факт.

Друга истинска история от училище в Павликени. Момиче и момче са гаджета, после се разделят. Появява се профил във фейсбук с фалшиво име, в който има само и единствено голи снимки на момичето. Профилът започва да праща покани за приятелство на ученици и учители… Подобна история има във всяко българско училище. Повярвайте ми, били сме – от ромската махала в с.Хаджидимитрово до Математическата в Ямбол и Механото в Бургас.

Темата с порното не знам дори дали да я започвам. “Госпожо, коя ви е любимата поза?” е третият най-любим въпрос на тийнейджърите. Първите два са “Кога е нормално да започнем да правим секс?” и “Вие кога правихте секс за първи път?” Въпроси стари като света, които децата винаги ще имат, независимо дали първият им досег с “тези теми” е когато на 15 намерят Мъжът и жената интимно в домашната библиотека (като децата на 70-те) или Тео от втори клас ще им пусне порно от телефона, когато те са на шест и половина.

На къде бием с това повдигане на завесата, какво се случва в главите на тийнейджърите, когато пред тях не стои родител или учител, а някой, с когото могат свободно да си говорят за секс? Последното, което искаме е да сочим с пръст родители и учители колко неподготвени са по темата. Разбира се, че ще са неподготвени, самите те никога не са имали ролеви модели как се прави адекватно здравно и сексуално образование. Нито пък живеем с илюзията, че някой министър ще излезе утре с правилното решение да се въведе задължително сексуално образование в училищата. Тази битка ще се води още много години.

Затова, ние от LoveGuide се опитваме да случваме промяната отдолу-нагоре и да сме в помощ на тези родители и учители, които вярват, че за да са здрави, щастливи и успешни в отношенията си, на младите хора трябва да им се говори спокойно и открито по тези теми още от най-ранна възраст. Като започнем с това кой къде има право да ги пипа, какво е позволено и не да правят с телата си, как да си поставят граници, да казват НЕ, да се съобразяват с желанията на другите и стигнем до презервативи, спешно хапче и сексуално предавани инфекции. Море от теми и информация, което сме се опитали да подредим в кратък, спретнат и приятелски за тийнейджърите вид онлайн на Lovguide.bg. И още по-приятелски в нашия YouTube канал.

И понеже един тийнейджър никога няма попита майка си или баща си “Окей ли е да правя секс за пари?”, е добре да започнем този разговор с децата малко по-отдалеч. Просто, ясно и приятелски. Например така:

*Надя Здравкова е автор в егоист и част от екипа на LoveGuide – единствената онлайн и офлайн платформа в България, която предоставя ефективно здравно и сексуално образование за ученици между 13 и 18 години от цялата страна. Подходът на LoveGuide e позитивен и специално адаптиран за различни тийнейджърски групи. Информацията е поднесена приятелски, открито, честно, с истинските имена на нещата и на езика на тийнейджърите. И разбира се, е 100% надеждна.

LoveGuide е един от финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп.