Да си спестим етикетите “най-добрият български филм на годината”, “носителят на голямата награда на Златната роза”, “модерно българско кино” и да кажем с думи прости на кого според нас би допаднал филмът на Илиян Джевелеков и защо.

 

1. Ако харесвате LOVE.NET, ще харесате и Вездесъщият. Даже много повече. Паралелите между двете истории са доста, но това в никакъв случай не е недостатък. Напротив. Част от нещата, които дразнеха в LOVE.NET (натрапчивото продуктово позициониране, например) тук са приятно изгладени.

2. Ако не гледате български филми заради непрестанното натякване колко е гадно, подло и мизерно всичко в България, сега може спокойно да отидете на кино. Във Вездесъщият никой не е беден и гладен. Теодора Духовникова е с жестоки дрехи, Велислав Павлов и Весела Бабинова ядат черен хайвер. Без това да е самоцелно.

3. Ако отдавна се питате кога в българското кино ще започнат да се разказват общовалидни за човечеството истории, а не такива тясно обвързани с балканските ни нрави и социалистическото ни минало, Вездесъщият ще ви даде желания положителен отговор. Сюжетът можеше да се развива и в Берлин, и в Бруклин, и в Бургас и историята нямаше да загуби (почти) нищо от чара си. Това за български филм не е малко.

4. Писнало ви е от Юлиан Вергов и Захари Бахаров. Нищо лично, и двамата са страхотни, но имаме нужда от разнообразие. Вездесъщият ни го дава, при това с много добър резултат. Актьори, чиито имена не знаем, да ни изненадат приятно. Откога не се е случвало?

5. Гледате Black Mirror, чели сте What the Internet is Doing to Our Brains. Ето ви български прочит по темата, при това със съвсем валидни причинно-следствени връзки и логични вътрешни борби на главния герой. Даже, ако трябва да сме честни, действието върви много по-гладко отколкото в другата ви алтернатива за кино в момента – Blade Runner 2049. (Там има брутално големи дупки в сюжета, простими, разбира се)

6. В 9 от 10 случая си тръгвате от български филм и някак си ви е срам за актьорите, усилията, похарчените пари. Вездесъщият е този 1 от 10 случая, в който няма да се чувствате така. Наистина причина за срам няма. Никаква.

7. Работите или сте работили в рекламна агенция. Няма да ви казваме повече, защото ще ви развалим удоволствието. Отидете да гледате Вездесъщият, искрено ще се забавлявате.

Ако не сте гледали трейлъра на филма, в никакъв случай не го гледайте сега. Добри трейлъри се правят дори по-трудно от добри филми и двете минути анонс за Вездесъщият развалят някои от изненадите във филма. Отидете без впечатления и предубедености и ще си прекарате добре. По наше скромно мнение.