Няма да ти говорим глупости, че трябва да извършиш сто ритуала (включващи изяждането на половин пакетче краве масло), преди да седнеш на празничната маса, че трябва да спреш пиенето навреме (разтегливо понятие) или да изпиеш в литри вода в собственото си тегло. Факта си е факт – събуждаш се с махмурлук!

Жаден, уморен, с главоболие и гадене, не понасяш шум и светлина. Много от лековете за подобно състояние включват шкембе-чорба, кафе, дори употребата на още алкохол. Ние ти предлагаме едно по-здравословно меню и практики.

Вода!

Вода, вода, вода! Старо, златно правило. Спиртните напитки предизвикват обезводняване, затова преди лягане, дори насила изпий поне литър вода (колкото повече – толкова повече!). Вероятно няма да си жаден, но помни че това е билетa за спасението ти на сутринта. Не е лоша идея на партито да придружаваш всяка малка напитка с чаша вода, но вероятно ще ти писне бързо.

Активен въглен! 

Няколко таблетки активен въглен преди лягане ще абсорбират остатъците от все още неразградения алкохол в стомаха ти. Детоксикиращият сорбент се свързва и извежда от стомашно-чревния тракт вредните вещества, очиства кръвта и намалява съдържанието на вредни липидни съединения. Единствения проблем е, че вероятно няма да тръгнеш да търсиш въглен посред нощ. Приготви блистер и вода върху нощното шкафче. 

Мед! 

Вероятно едно от най-ефикасните средства за война с махмурлука е дело на пчеличките. Първото нещо, което трябва да направиш – когато се събудиш – е да изядеш 2-3 супени лъжици мед. После си легни за 15 мин. без да пиеш течности (ще е трудно, защото ожадняваш силно), но като станеш ще се почувстваш като истински щастливец. Основната активна съставка на медът е фруктозата, която разгражда токсиченния ацеталдегид (причина за главоболието, отпадналост и гадене) до оцетна киселина, която изгаря в метаболизма и се издишва. 

Сокове! 

Родната класика е зелев сок, който ври от витамин C и електролити. Ако не ти се намира под ръка, просто изпий маринатата от буркан кисели краставички – бъка от витамини, желязо, калий, калций. Ако искаш нещо по-софистицирано – заложи на сокче ябълки и боровинки (по-малко кисели са от портокал и грейпфрут), с които ще възвърнеш добро ниво на кръвната захар. 

Спорт!

Едно леко изпотяване ще помогне на отровите бързо да напуснат мускулестото ти тяло. Потичай умерено на пътечка или в парка, потренирай с тежести без да си даваш голям зор – днес като цяло „няма да ти е ден”. Сауната или вана също имат благоприятен ефект. Единственото, но съвсем немаловажно условие е да нямаш проблеми със сърцето и кръвното. В такъв случай се отдай на интензивен секс и лека дрямка след това, наистина помагат.

Домати! 

Пиячите-ветерани се кълнат в магическата сила на домата. Той съдържа пектин (които ще успокои раздразнения ти стомах), витамини и силния антиоксидант глутатион. Най-добре би подействал коктейлът Virgin Mary – познатия бъркоч, но без водка в него т.е. доматен сок, лимон, табаско, сол, пипер и стрък целина. Студената супа гаспачо също е прекрасен вариант. Не пести чесъна в него. 

Чай! 

В „денят след” забрави за кафето, каквото и да говорят кварталните пияници – то дехидратира и може да вдигне неприятно кръвното ти. Зеленият чай – Светия Граал на махмурлука, както и отварите от джинджър, мента или лайка подобряват храносмилането, утоляват жаждата, прочистват организма и ободряват мозъка.