Хищници в мрака Вторият филм на модния дизайнер Том Форд.

Вдига летвата още по-високо, след прекрасния му дебют с A Single Man. Брутален и красив, филмътжонглира с електрическа топка в корема на зрителя – чрез завладяващ визуаленмикс между елегантна женска драма и психологически мъжки трилър. Сюжетът следванапрегната криминална история от ръкопис на роман, който собственичка на артгалерия получава от бившия си съпруг. Филмът спечели голямата награда на журитовъв Венеция. (ДН)


Sapiens. Кратка история на човечеството от Ювал Харари За да си наясно каки защо си се появил.

За да си наясно, че Homo Sapiens е едно отнай-деструктивните неща, които са се случвали на Земята. За да разбереш защо икой си, както и какво си правил преди 10 века. И какво правиш сега. Издателство Изток-Запад, 37 лв. (ДЖ)

Лин-Мануел Миранда Истинска културнареволюция отвъд композирането и писането на текстове.

Създателят на историческия мюзикъл Hamilton тазигодина спечели три награди Тони (от общо 11 статуетки и рекордните 16номинации), Грами и… Пулицър. Запо-голям шлем в творческия свят не се сещаме.

Билети за шоуто на Бродуей няма за месеци напред, критиците мудават шест от пет звезди, а учителите по история в почти всички нюйоркски училищаизползват хип-хоп парчетата от мюзикъла, за да дообяснят на децата кои са Томас Джеферсъни Джорж Вашингтон.

Лин-Мануел Мирандае само на 36, т.е едва в първо действие на живия живот, така че се надяваме товада е началото на едно красиво приятелство между него и публиката. Добрата новиназа нас е, че през 2017 Hamilton ще еедна идея по-достъпен, защото освен на Бродуей, ще бъде поставен и налондонския West End. Опашките за билети ще се извият още от януари (премиерата епрез октомври) и ще са по-големи отколкото бяха за Адел, сигурни сме. (НЗ)


Бренди Metaxa 12 звезди Не се пие, изследва се.

Искрящ кехлибар с медни отблясъци. Жив, концентриран иароматен нос. Елегантни нотки на сушени смокини, портокалови кори и лекипикантни билки. Отпиваш кадифен, копринен, комплексен вкус.Небцето се изпълва с черен шоколад, медени смокини и сливи, сушени портокали ималко сладник. Финалът е дълъг, слека пикантност от подправките и портокаловите кори. Цена 49.20 лв. (егоист)


Petar Petrov Дизайнерът Петър Петровв класацията на списанието I-D.

В топ 10 от най-добрите нови австрийски дизайнери. Само 7години след създаването си, марката има световно признание от професионалнитесреди и оформен таргет на пазара на дрехи и аксесоари. (МЦ)

Човек Вероятно е най-силнияти най-истинският филм показан през годината в България.

Документална колекцияс есенцията от три години снимки, една година монтаж и 2000 интервюта, в коитохората по света говорят за себе си. За любовта, семейството, работата, секса,парите, щастието, проблемите, живота. Филмът съдържа и смайващи пейзажи заснетис мощна камера от хеликоптер. Автор е фотографът, еколог и документалист ЯнАртюс-Бертран, познат с проекта си “Земята от високо”. По-рано през годинатанаправихме кратко интервю с него, за да можем да ви го представим сега, заедно с празничен подарък – линк към филма онлайн за безплатно гледане. (ДН)

За целите на филмавие оставяте камерата включена и в продължение на час-час и половина предлагатена всеки човек, който срещате случайно пътувайки по света – да говори за себеси. Задавате му и въпроси. Кой беше въпросът, на койтополучихте най-важните отговори?
– Кое е най-тежкото изпитание, през което сте преминали вживота и на какво ви научи то? Ако отговорите на този въпрос искрено – ще сесмаете от начина, по който ще говорите за него. Отговорите на хората във филма,всъщност са уроци за живота. 

Кой е най-ценниятурок, който научихте за човеците от това изследване?
– Първият урок е, че колкото повече остаряваме, толкова повечеси даваме сметка, че не знаем. И все повече се появява съмнението за това каквовсъщност правим. Но единственото, което мога да ви кажа, е че това, което правяв момента – да представям този филм по света – е нещо важно. Защото това, коетосподелят хората в него е изключително важно.

Научих още какво е да си човек, какво е да живееш и какво еда приемеш идеята за смъртта. Друго, което научих е, че човешкото съзнание енещо много сложно. И че всички ние сме способни както на добро, така и наизключителни жестокости.

Какво ви изненада?
– Това, което ме шокира е удоволствието от убийството на другчовек. Но същевременно с това, човешкото съзнание може да бъде толкова добро,че да прави прекрасни неща. Мисля, че това е филм, който ни прави малкопо-човечни.

Коя е най-ценнатаистория, която срещнахте?
– Всички! Но помня една 95 годишна жена, която е изключителнонабожна. Тя е винаги доволна. Дори нещо да я боли – тя се усмихва непрекъснато.Попитах я, какво правиш, за да си винаги в добро настроение, да си радосттна, ятя ми отговори – просто не мисля за себе си, а мисля за другите. Тайната нафилма е точно това.


Кафе Dabov Първокласно кафе с най-високатаоценка в международното състезание Cup of excellence.

Там, в търсене на съвършения вкус подбраните редки фермерскикафета получават рекордни суми на аукцион. Сортът е Гейша Недостъпно капризна. Израства вГватемала по хълмовете на Сиераделас Минас – защитената от правителството девственост. Във ферма Калибусла Сиератам, попива вкусовете на живота,запечатва ги с тропическа влага за да ги разгърне за нас в любимата напитка. За2016-та е #1 кафе на Гватемала и #2 в света. Призьор за първи път в Европа!Съкровището е в БЪЛГАРИЯ, при победителя в аукциона DABOV Specialty Coffee. (ДМ)

Дивашка жътва от Карл Хофман Стопроцентововъплъщение на идеята за интересночетиво.

Разследването на изчезването на сина на Рокфелер се въртиоколо тезата, че той е изяден от членове на племето Асмати. Карл Хофман тръгвапо стъпките на Майкъл Рокфелер и не само проуча една от най-любопитнитемистерии на миналия век, но и извършва антрополигично проучване на малкопознатите племена. Издателство Ерове, 16.95 лв. (ДЖ)


Jamie T – Trick В излезлия през лятото албум на 30-годишния лондончанин, трикове няма.

Има обаче всичко останало – хардкор, пънк, поп, рап, социалноангажирани текстове, философски прозрения, самоирония. Слушаме го от шестмесеца и още не можем да решим кое е любимото ни парче. За танцуване “Tescoland” и “Robin Hood”, за избухване– “Tinfoil Boy”, за колата – “Police Tapes”, за отнасяне – “CrossfireLove”. Джейми е от Уимбълдън и такаи изглежда – спретнат, с ризки и без особени визуални претенции (за разлика отсънародника му Алекс Търнър, например) и все пак брит отвсякъде. И понеже нямада запомним 2016 с особено изявено британско присъствие, сме благодарни, чеалбуми като Trick запълниха дупката. И още как. (НЗ)

Xperia XZ Още една перла в короната

Това е като любов от пръвпоглед – камера с утроена прецизност, интелигентнабатерия и умни функции, които се адаптират индивидуално. И цялата тази любовв корпус с впечатляващ и усъвършенстван дизайн. Не просто смартфон. (егоист)


Spaghetti Kitchen & Bar Новото “да хапнемнещо леко и после на бар?”


Spaghetti Kitchen & Bar се намира на площад Св. Неделя 3 (до Съдебната палата). Коктейлите са дело на Мартин Тодоров и се приготвят с натурални сиропи и пюрета. (егоист)

Fashion and Technology: A Guide to Materials and Applications (Fairchild Books) В края на мартизлезе втората книга на Анета Генова в САЩ.

Да, в сътрудничество с Кетрин Мориуоки.Тя е развитие на първата й книга Accessory Design, Fairchild Books, 2011г. който покрива всички нива на обучение в дизайна на аксесоари.Генова е преподавател в Parsons School в НюЙорк и Пекин и двете книги, на коитое автор я правят една от най-влиятелните личности в дизайна на аксесоари всвета в момента. (МЦ)


La La Land “Изборът накритиците” за най-добра лента за 2016 г.

Щеше да е поредният досаден мюзикъл, ако не беше въвличащия,анти-патетичен наратив за борбата на талантите за признание, ако не бешедобрата игра на Ема Стоун и Райън Гослинг, ако не беше режисурата на ДеймиънШазел (Камшичен удар), ако не беше качествено кино, което се обяснява в любовна джаза, танца и дръзновението на артиста. И всичко това – на фона на любовнаистория, която започва със звука на клаксони в задръстване, за да полети взвездното небе над обсерваторията Грифит. (ДН)


Вино Trastena Прости ми, Отче!Съгреших! Възбудата увлича. Аз съм прис-Тrastena.

Дъщеря съм на Дионис. Менада. Ненаситна. Празнично шествам. И пия страст отмалини. В местност Тръстеная под връх Издремец малините растат и ги превръщатвъв вино. Течността в кръвта ми. Сетивата ми ликуват, пеят. Възбудата увлича…Там, казват, готвят нов, ягодов екстаз. Огледало на страстта. Оргазмична наслада. Пиршество на радостта. Чакамеянуари! Не искам покаяние. Моля, забрава за греха и вечна Trastena! (ДМ)


Hanni El Khatib Цял албум тази годинанямаше, имаше пет пъти по три парчета в Savage Times Vol.1-5.

Нямаме нищо против подобниизпълнения на час по лъжичка, когато музиката e това, което трябва да бъде. Hanni El Khatib влиза в категорията “три акорда накитара, леко дрезгав глас” – сипваме си, палим си и друго не ни трябва. Блусрокът му идва от Калифорния, но в него не се пее само за богатство и любов. Внай-любимите ни “Gun Clap Hero” и “No Way” темите са многосоциални и много американски, не особено важни за нас, но както се казва науниверсалния език на музиката всичко е ясно. 

Бунтар, лишен от суета, с баща палестинец и майка филипинка,преди да пропее и просвири е бил дизайнер в рекламна агенция и творческидиректор на марка скейтборди. Сега Converse, Nike и Levi’s купуват парчетата муза телевизионните си реклами. (НЗ)

Huawei P9 Leica и Huawei с общастраст – фотографията.

Иновативна технологияс двойна камера, която може да впечатли всеки професионален фотограф. Да не говорим и за 8-мегапикселовата предна камера за селфиснимки дори и при слаба осветеност. Huawei P9 е снабден с най-сигурната защита за твоя телефон – скенер за пръстовиотпечатъци, мощна батерия и тройна антена за перфектна връзка. (егоист)


Чистота на Джонатан Франзен Да четем класицитена новото време, докато са живи и в апогея си.

Чистота е мащабен роман, който засяга мащабни проблеми –от социални до политически, от лични до глобални – го прави с брилянтност,която няма нужда от повече коментари. Издателство Colibri, цена 25 лв. (ДЖ)

Westworld Какво се случва,когато човек си играе на Бог и създава изкуствен интелект, който еволюира изапочва да мисли отвъд зададените му параметри?

Животът в Дивия запад никога не е бил по-вълнуващ, аограниченията в последния хит на HBO не съществуват. Точно като в увеселителенпарк, само че населен от човекоподобни роботи с високо ниво на изкуствен интелект.И още три важни подробности: Антъни Хопкинс, Ед Харис и Евън Рейчъл Ууд. (егоист)


Clippings.com Платформа, чрез която интериорни дизайнери, архитекти или естети могат да открият и купят дизайнерски мебели директно от техните производители. 

Работят с 850 бранда и имат над 1.2 милиона продукта – централата им е в Лондон, но пък част от хората зад иновативната идея са българи. (егоист)


Jake Bugg – On My One Pitchfork и RollingStone го съсипаха, но ние му даваме шанс.

Защото е англичанче (слабост са ни, признаваме), защото е само на 22 (и са гопоканили на Glastonbury на 19), защото като малък е слушал много Бийтълс,Хендрикс и братята Галахър и му личи, защото в третия му албум има и блус, ирокендрол, и кънтри, и даже малко рапиране в “Gimme The Love” и  “Ain’t No Rhyme”. Разнообразие трябва да има в този живот, дори с цената напроба-грешка. Евала на момчето, че не се страхува да опитва. Дайте му едно ухо,световните музикални разбирачи понякога прекаляват с критичността си. (НЗ)


Плаващите кейове Изео – на границатамежду реалността и въображението.

Тази година Кристо ни се случи отново. Този път Явашев нипокани от 18 юни до 3 юли да походим по водата на италианското езеро Изео всеверната област Ломбардия. Идеята за трикилометровата инсталация Плаващитекейове (The Floating Piers) се ражда още докато работят заедно с Жан-Клод.Въпреки, че тя така и не я дочаква, Кристо й я подари. (ФЮ)


Бар Caldo whiskey & friends Бар, пура, мъжкипарфюм.

Завидното количество тестостерон, намерил свобода на волята си, любувайкисе на избора от над 300 вида уиски. Успокояващите духа на ежедневните емоциитъмен махагон и кожените мебели. Премрежените погледи на мъжете в удоволственатаглътка. Звънът на топящия се лед по стените на чашите. Музиката и онова усещанеза правилна принадлежност. Когато и това те насити, дегустирай уиски професионалнои организирано.
Бар Caldo е на ул. Г.С.Раковски 125 (ДМ)


Орисници и фурии от Лорън Гроф Този роман, който вцял свят предизвика фурор, у нас остана средняшки незабелязан.

Това обаче не може да промени факта, че енай-феноменалното литературно изживяване, което съм имала през 2016-а. Орисниции фурии е историята на един счупен мъж и на една счупена жена, които сепоправят един друг взаимно, докато не се разпаднат изцяло. И изобщо не етолкова тривиално, колкото звучи. Издателство Обсидиан, цена 18 лв. (ДЖ)


Philips 65PUS7601 Запознай се снай-добрия телевизор в Европа за 2016-2017.
Гордият носител на наградата за най-добър телевизор с голям екран в Европа за 2016 – 2017 г. на Европейската асоциация за образ и звук – EISA. TP Vision, компанията производител на телевизорите, спечели наградата не само заради високото качество на картината на модела. Отличникът – 65-инчовият модел от серията 7600 е и първият HDR телевизор на Philips, който независимо от източника на съдържание представя картината изключително ясна и реалистична. И още нещо – телевизорът поставя нови стандарти на пазарa, като предоставя на средния потребител голяма част от първокласните PQ технологии на серия 9000 на марката. (егоист)


Младият папа Да живее първият папаамериканец. Да живее Джъд Лоу.

Избран погрешка за Първи пратеник на Бога, Папа Пий XIIIскандализира всички миряни по света още с приветствието си от балкона. Истинскиbad boy Джъд Лоу е папата пич, от който имаме нужда. Нарцистичен,консервативен, фен на Банкси, пали цигара след цигара, закусва с кока-кола свкус на вишна, подкрепя браковете между гейове и е ЗА абортите. Главата наКатолическата църква коли и беси свещените традиции на Ватикана под звуците наDaft Punk. Буквално. (ФЮ)


Фредерик Бегбеде в бар Спутник Отмъкнахме лошотомомче на френската литература и се направихме на нищо подобно.  

Фреди се оказа велик пич, който благодарение на нашитеприятели от Colibri,успяхме да съпортваме в почти целия му престой в София. През това времепредставихме книгата му Романтичният егоист, почерпихме приятели с люта ракия ичери доматчета преди прожекцията на 99 Франка и накрая се добрахме до любимияни Спутник, където вече се смазахме. (егоист)

Quintessentially 
Lifestyle Той е елегантен,красив синеок англичанин, висок и очарователен, племенник на съпругата на принц Чарлз, Камила.

Името му е Бен Елиът. За него няма невъзможни неща и обичада изпълнява желания, които днес наричаме lifestyle management. С повече от 2000 човека персонал в над 60офиса по цял свят той сбъдва мечти. Дали това ще е да ви докара елен отЛапландия за коледното парти, да ви резервира места на първи ред в седмицата намодата в Париж или маса в най-скъпия ресторант до тази на самия Тръмп. Just name it! И да, Quitessentially Lifestyle имат офис в България. (ДМ)

Хулиета Този пъталмодоварският хумор е отстъпил място на префинената драма, с генератор -чувството на вина.

Хулиета отново завихря по испански любимите теми на ПедроАлмодовар – смъртта, страстта, красотата, майчинството. Филмът събира триразказа на канадската нобелистка Алис Мънро. И кадрира безкрайното поле наженския свят, с неговите любови и раздели между 30 години. (ДН)


Peter Doherty – Hamburg Demonstrations Развява си шапката (истинската) многопреди James Bay да си присвои този сценичен атрибут, но продължава да е всетака небрежен и във външния си вид и в музиката си.

Излезе на 2декември и още не можем да му се нарадваме. Бохмески, лежерен, с цигулки,пиано, дори пишеща машина, строфи на руски и немски и много откровения – I Don’t Love Anyone (but You’re Not JustAnyone) е може би най-красивата реплика, изпята през годината.Преувеличаваме ли малко? Не, защото и ние като Doherty не се взимаме прекаленонасериозно и твърдим, че The Whole WorldIs Our Playground. (НЗ)


Партито на KENZO x H&M в София Модното събитие нагодината.

Не сме очаквали такава неистова екстраваганца, но ето -шведския бранд не си поплюва и цепи смело през просото. Цветният дух на колаборацията потопи винтерактивната си джунгла много гости, селебритита и обикновени скапаняци, катонас (които след като закупиха няколко внезапни стрийтсуеър се превърнаха вубийствено адекватни пичове). (егоист)


Филмите на Нели Митева (“ИванАсен22″) 1,5км… и XXSОФИЯ

С наградата за най-креативен филм на CHELSEA FASHION AND FILMFESTIVAL в Ню Йорк. Да бъдеш забелязан и премиран в световен форум на новия филмовжанр – fashion film – е голямо признание за талант и креативно въображение. (МЦ)


Сутрин 6:30 Най-ранното парти наЗемята.

Сутрин 6:30 е вдъхновен отBrutally Early Club на Ханс-Улрих Обрист (ко-директор на Serpentine Gallery).Освен, че съществува вече в Лондон, Париж, Берлин, Ню Йорк, сред най-яростнитему привърженици и членове са Марина Абрамович и Джеферсън Хак (наш редакционенлюбимец – заради две негови отрочета: списанието Dazed&Confused и ЛилаГрейс Мос – дъщеря му от Кейт Мос). Ставахме неприлично рано, пиехмекафе и дрънкахме (често врели-некипели) по най-важните теми на деня. Но бешезабавно и ще го правим пак. (егоист)


Stranger things Новото черно отNetflix. Уиона завинаги!

Историята е класическа – нещо бяга от секретнаправителствена лаборатория, а дете, подгонено от юрода, изчезва безследно.Майката е отчаяна, а на помощ ѝ се притичва местният шериф с дъх на джибра.Карето от прекрасни дечица допълва миловидната картинка. Стилистиката е тежкатаартилерия, знаеш всяка песен от саундтрака и трябва да признаем – мисията еизпълнена повече от успешно. (егоист)


Изгубен и намерен на Оливър Джеферс Една история, коятое много повече от разказ за приятелството между дете и пингвин.

Една приказка,която припомня, че детските книги не са предназначени само за деца, а за всеки,който умее да вижда отвъд повърхностното. Изгубен и намерен е носталгия поневинността. Копнеж по простотата на хубавото в живота. Издателство Рибка, цена 18 лв. (ДЖ)


Devin Сода Хидратацията наорганизма е част от оцеляването, а гъделът от разтапящите се мехурчета нагазировката в чиста минерална вода, част от живота с усмивка.

Онази част, която свързваш с приятната компания, спреживяване различно от това да заситиш жаждата. Онази част, която прочиствавкусовите рецептори за да се насладиш на всяка следваща хапка или глътка виномаксимално. Минерална, чиста, българска, достъпна, нова. Can I have a TomCollins, plsease? Ahhhh… (ДМ)


Патерсън Новият филм на ДжимДжармуш е монотонен, наивен и мил.

Но харесвате ли поезия? Патерсън хем разказва за младавтобусен шофьор, който превръща тривиални случки в стихове, хем намига къмграда Патерсън, известен с поети като Уилям Карлос Уилямс и Алън Гинсбърг.Главният герой е поет, без смартфон, но с приятелка художничка. Изигран е отАдам Драйвър – злодея в Междузвездни войни: Силата се пробужда, което правиролята в Патерсън някакси още по-ценна. Филмът е парче дзен. Малка хапканезависимо кино върху отрупаната с блокбастъри маса. (ДН)


Изложбата Exposed на Брайън Адамс във VIVACOM Art Hall Рокзвездата дойде и яоткри лично, ние гледахме онемяло.

Невероятните портрети на кралица Елизабет, Мик Джагър,Стинг, Моника Белучи, Кейт Мос, Шон Пен и Мики Рурк направо ни счупиха главите.Но 30-те снимки от серията WOUNDED, които представят млади британски военни,претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, направо нипромениха живота завинаги. (егоист)

yt-shirt.com Добра, конвертируема идея, добърслоган – Yt-shirt is about to start any moment now…

Да заявиш креативносттаси с реплики на един от основните елементи в съвременния дамски и мъжки гардеробе нужен кураж и талант. Лейбълът е позициониран за онлайн продажби, което езалог за стандарт в качеството на материалите и изработката. Минимализмът в дизайнана сайта приобщава лейбъла към традициите на скандинавския дизайн. (МЦ)


Boom! Burgers & Booze Бургери, ама с бар.Хипстърия за пораснали. 

Да хапнеш бургер с транжирани ребърца в условията на Bloody Boom! (тяхната версияна водка с доматен сок), жестока музика (от трап до интелигентен хаус) и всичкотова на жълтите павета си е баровия, ама от нашата – смъртоносно хладна, единвид. Освен когато не сервират онова с лютите чушки, преди което подписвамеобещание, че всичко си е на наша отговорност. (егоист)

Boom! Burgers & Booze е на бул. Цар Освободител 12.


Huawei MediaPad M2 10.0 Premium Таблет от другоизмерение.

Новият таблет на Huawei ще преобърне представите ти – оборудван с по-чувствителен сензорен екран,на който можеш да пишеш текст, рисуваш картини, както и да отваряш приложения сM-Pen писалката. Таблетът има сензор за пръстови отпечатъци от следващопоколение, който дава бърза и сигурна идентификация. И изненадата – ще останешочарован от ненадминатото аудио възпроизвеждане. (егоист)

Класацията е дело на: егоист, Фани Юрий, Мариета Ценова, Даниел Ненчев, Десислава Желева, Надя Здравкова, ДеМи Милчева.

Щастлива и здрава 2017-та!