Доналд Тръмп записа нова победа на първичните избори. Спечели Ню Йорк, но не успя да ангажира вота на всички в собствената си сграда, която – каквото и да си говорим – е на пъпа на града. Резултатите от гласувалите в Trump Tower са както следва: 23 гласа за Тръмп, 13 за Джон Кейсик и 8 за Тед Круз. В сградата има 238 апартамента, 12 се дават под наем, а 22 са обявени за продажба. Разбира се, от въпросните 238 не е ясно колко са републиканци. И – досещате се – твърде е вероятно малки скандали по съседски за етажната собственост или защо не свети лампата на 8 етаж да са част от причината за не особено убедителния вот в защита на Тръмп. Въпреки всичко, Тръмп на практика мое да отбележи, че печели и в собствената си сграда, което е равносилно на всеки от нас да бъде избран в собствения си вход – съгласете си, малко вероятна перспектива.

Как се гласува в Ню Йорк: щатът разпределя 14 републикански кандидати по пропорционален принцип и още 81 по конгресните райони. Важно е да се отбележи, че кандидат за президент с над 50 процента от вота ще вземе всички 14. На всеки конгресен район се падат по 3 делегати, които също се печелят, ако кандидатът има мнозинство. Победата е изключително необходима на Тръмп, тъй като ако не спечели повече от 67 процента от всички оставащи делегати в предстоящите първични избори, ще има сериозен проблем с номинацията. Данните в момента показват, че Тръмп печели убедително навсякъде, което драматично намалява шансовете на Тед Круз.

Междувременно на демократичния фронт ситуацията не е благоприятна за Бърни Сандърс. Хилъри Клинтън печели също убедително. Победата за Клинтът идва във важен за нея момент, макар да води по брой делегати, тъй като Бърни Сандърс спечели осем от последните 9 първични избори при демократите.