Идеята за Разходки из Лондон идва, когато преди 4 години Бойко прави 24-дневно пътешествие по пътя Камино (маршрут, който се изминава пеш или на велосипед, главно в Северна Испания). Заедно с неговата половинка Деси създават платформа, която не само се опитва да сплоти българската общност в Лондон, но и да бъдат полезни с важни съвети и любопитни възможности като например: Как е най-евтино да разгледате града?

Снимка: bulgariansinlondon.com

Ще се срещнем ли пак СЛЕД 10 ГОДИНИ в България?

–     Отдве години се срещаме с наши приятели на разходките,които организираме всеки месец в Лондон. Те са възможност не само да се видим с тях, но и да открием Лондон, да се запознаем с лондончани, да поскитаме навън ида пием бира. Тези разходки са много неща – пътешествие, отмора, връзка сграда, в който живеем, но и връзка с България. Тези, които са израсли в България, я носят в себе си. Те се връщат там, когато се срещат с други българи. След първите 10 години в чужбина завръщането в България се оказва слънчево “пътуване”, а България “снежна приказка”, в която ние пеем“мускетарски марш”.

БЯГСТВО ли беше Лондон или по-добра възможност?

–     Лондон е “нашият град”. Лондон е “силата иславата”. Ще разберете какво имаме предвид, докато четете в нашия сайт Разходки из Лондон, истории заЛондон, лондончани и българите, които живеят в британската столица.

Къде бихте си направили СРЕЩА с нас в Лондон, ако интервютобеше на живо?

–     Бихме ви поканили на разходка в Хампстед, където ще ви покажем къщата и гроба на художника Констабъл, дома на писателя Робърт Луиз Стивънсън, местната църква на Джим Хенсън – създателят на Кукленото шоу,любимия пъб на актьорите Стивън Фрай и Ема Томпсън, а после – бихме се качили на Парламент Хил, за да видите как изглежда Лондон отвисоко вечер.

С кого бихте се качили на ГОЛЕМИЯ КОРАБ, ако предстоеше потоп?

–     С адмирал Франсис Дрейк, защото той е доказал,че може да управлява кораб.Но може и с пирата Джон Тейлър, в чийто ръце попада най-ценната плячка в цялата пиратска история – богатството на вицеконсула на Гоа, превозвано с кораба Nostra Senoradella Cabo. Джон Тейлър ще ни разказва от сутрин до вечер своите пиратски истории. Надяваме се една от тях да е за Блох, българин, отпътувал през 1765 г.от Лондон с фрегата “Конкуест” за Санта Круз и Гватемала и загинал, сражавайки се храбров джунглите на Ямайка на 18 ноември три години по – късно.

СВЕТЪТ ЗА ДВАМА ли е?

–     Нашият свят днес включва 900 души – толкова са членовете на групата ни за разходки. Наскоро създадохме Лондонска българска асоциация, чиято мисия е да изгради българска общност със силен и влиятелен глас във Великобритания. Ние ще популяризираме прояви, които ще направят българите видими и чути в британската столица, ще организираме срещи с британски парламентаристи, кметове и известни личности, ще събираме и съхраняваме историята на българската миграция във Великобритания. Ако ви харесват тези цели, пишете ни имейл.

Трудна ли е ТЕЛЕФОННАТА ЛЮБОВ или как ви се отразява комуникацията от разстояние с близките ви?

–     В Лондон телефонната любов умря. Затова емблематичните червени телефонни кабини, които са на повече от 100 години, са празни. Днес е време на други удоволствия. С вайбър и със скайп.

ТОПЪЛ ДЪЖД има ли в Лондон?

–     В Лондон е популярен топлият чай с мляко. Ако беше жив, Юрий Гагарин щеше да го потвърди – той безуспешно се опита на научи кралицата да пие чая си с лимон.

С България казахте ли си СБОГОМ или само довиждане?

–     С България не можем да се разделим, тъй като е завладяла Лондон.

Една ИСТИНА за успеха зад граница.

–     Не се вземай прекалено насериозно, дори ако си редактор на популярно списание или радиопредаване. Ако във Великобритания се вземаш прекалено насериозно, не си успял.

Ставате ли по ПЪРВИ ПЕТЛИ или обичате да си поспивате?

–     В Лондон не сме чували петли. Може би лисиците, които ходят по лондонските улици, са изяли петлите.

Опишете живота си тук като МИГ ОТ ПРИКАЗКА.

–     В България ни казваха, че сме Чебурашка и Крокодила Гена. В Лондон разбрахме, че можем да сме мечето Падингтън и МечоПух.

Имате ли в Лондон любими ХОРА И УЛИЦИ?

–     Лондонските рицари са били истински. Затова имат църква. Кръглата църквата на тамплиерите. А напоследък много ни харесва една близо 90-годишна британка,която е пътувала до България през 1948 г. с камион, за да строи като бригадирка язовир Копринка. Срещала се е дори с Георги Димитров в резиденцията в Евксиноград. Разбира се, нашите любими лондонски улици са Варна и Плевна (руското име на Плевен). Ние сме патриоти, нали?

Какви щяхте да сте В ДРУГО ВРЕМЕ, В ДРУГ СВЯТ?
–     Двамата братя Миладинови. В Британската библиотека държахме в ръце техния сборник с народни песни. Беше вълнуващо. Затова и ние искаме да съберем историите на българските мигранти в Лондон и да ги покажем на лондончани.

Какъв е НАШИЯТ СИГНАЛ – за насбългарите?

–     Веднъж пред галерията за модерно изкуство Тейт чухме духова музика. Мелодията ни се стори позната. Веднага се запътихме към музиката. Слушахме с кеф. После пляскахме. Нашият сигнал следователно,се изпълнява от духови инструменти.

Интересно, че тогава попитахме музикантите откъде са. Казаха, че са българи. Когато ги заговорихме на български,обаче, не получихме отговори. Много странно. Накрая се оказа, че музикантите са румънци. Така и не разбрахме защо се представяха за българи.
В края на 2015 година Дарик се допита до своите слушатели, читатели на darikradio.bg и приятели в социалните мрежи, кои според тях са онези млади българи в Лондон, доказали се със своята предприемчивост, интелигентност, образованост. Така съставихме списък с над 30 млади и успешни българи, които работят в различни професионални сфери като моден дизайн, кулинария, спорт, култура и изкуство, образование, архитектура и други.

интересни българи в Лондон – един проект на Дарик радио и егоист