Един от водещите китайски консорциуми се е съгласил да купи 1% земя от площа на Австралия – по-голяма от тази на Ирландия.

Сделката за S. Kidman & Co – едни от най-голeмите австралийски пасища – сеспряга за 289 милиона щатски долара, но все още предстои да бъде одобренa отавстралийски и китайски регулаторни органи. Площта, която обхваща почти 11 милиона хектара, ев продажба от миналата година, но австралийското правителство блокира всяка чуждестранна сделка, заради военна база за тестване на оръжия в една от фермите. Останалата земя включва 10 ферми разпръснати из целия континент с възможност за отглеждане на 185 000 говеда.

Потенциалният купуваче Hunan Dakang Pasture Farming – частнакитайска компания, специализирана в свинарството. Тя вече завоюва дялове в месната промишленост на НоваЗеландия.

Продажбата ще бъде отложена след предстоящитеизбори, но австралийският премиер – Малкълм Търнбул, е възбуден от възможността за международна търговия. Той дори обяви, че австралийският футбол – нещо средномежду ръгби и американски футбол – ще е другата стъпка на сътрудничество с Китай(не, че на някого му пука).