Корабът Титаник, смятан за чудото на тогавашното корабостроене, е в експлоатация едва няколко дни, от 10 до 15 април 1912 година.

До потъването си корабът е не само най-модерният, най-големият, но и най-сигурният, сиреч – най-стабилният. Проблемът се появил, когато не видели айсберга. Според някои теоретици на конспирацията всъщност “айсберг” символизира еврейския заговор. Както днес това прави името на Сорос, което можем да прочетем и/или чуем дори в еврейското му произношение като Шорош.

Като във всяка теория на конспирацията, задължително трябва да има виновен, който някъде далече плете своите козни. Така например е много удобно евреите да са виновни, че са подлъгали капитана на кораба да не вземе предвид вероятността за огромни ледени късове. Другият вариант, който допуска теорията на конспирацията, е, че нещо вече е било предрешено и някой е подценил опасността. Така например на Титаник дори след първия удар с айсберга не реагират адекватно и евакуацията започва едва след като става ясно, че корабът ще потъне много бързо.

Също на този ден, но през 1919 г., чрез декрет в СССР е създадено Главно управление на лагерите, останало известно като ГУЛАГ. Там биват изпращани всички, които са против болшевишката власт. Нерядко това е интелигенцията – писатели, журналисти, актьори, художници, карикату… абе, интелигенцията. Впрочем, тъкмо болшевиките раждат презрителното определение “чантаджия”, с което обозначават всички онези, които в чанти си носят книгите, тефтерите, записките, платната, а не копаят в мините, нито работят в завод. Впрочем, основен идеолог на трудово-възпитателните лагери, както са наречени официално, е Лев Троцки, отново евреин. СЛУ4АЙНОС?! НЕ МИСЛА1!!1!!

Пак на този ден, но достагодини преди това, през 1841 г., основният вдъхновител на съветския комунистически режим, Карл Маркс, получава докторска степен по философия. Всички знаем добре как развитите от него цинично-прагматични идеи, маскирани като “красив идеал” (по думите на един бивш служебен премиер), водят части от света допълна катастрофа.

Днес в нечии представи България е най-стабилна на Балканите, не поклатим стълб на стабилност и е олицетворявана с кораб, който не може да потъне. Наскоро някой се изпусна и заяви, че когато капитанът го няма, някой се опитва да вдигне бунт на кораба. Разбира се, не е ясно дали капитанът вижда айсберга на мафията, която чрез различни огромни блокове веднъж вече го катастрофира. Не е ясно и дали екипажът е способен да предупреди на време капитана. Разбира се, точно тук паралелите би следвало да спрат.

И то не защото нямаме основания да си мислим, че сме в 90-те или дори 30-те години на миналия век, а защото параноята не помага. От друга страна не бива да забравяме:

Това, че сме параноици, неозначава, че не ни преследват.

Емил Джасим е българин, образователен експерт, историк, вавилонец, учител и капитан на футболния отбор СПАРТАК (Билкова). Намира за особено важно чувството за самоирония.