Сезон 6 на най-популярния сериал на нашето време приключи, предстои ни тягостна година в очакване на нови епизоди.Междувременно разсъждаваме струваха ли си тези 10.

Ако последният епизод (или, опазили ни Седемте, целият сезон) всеоще почива спокойно недокосван на харда ти – какво, по дяволите, чакаш? Вкрайна сметка, някои попкултурни явления са твърде големи, за да ги подминеш. А Игра на тронове вече е такова – сравнимо по влияние с Туийн Пийкс, Симпсън и Междузвездни войни.

Феновете
… обожават сезона. Допреди няколко години Игра на тронове бешевторият най-популярен ТВ сериал в историята, отстъпвайки единствено наСемейство Сопрано. Това се промени още през 2014 със Сезон 4, а рейтингите наСезон 6 са почти двойно по-високи. При това подобни данни са базирани наотчетения интерес на телевизионните зрители, и то само в някои големи държави (най-вече САЩ). Трудно е дори да сипредставим с колко десетки милиона би се увеличила аудиторията, ако преброят ионези, свалили сериите от торенти. Във всеки случай, тенденцията е ясна – Игра на тронове набираскорост и всеки следващ сезон се представя значително по-силно от предишния.Имайки предвид, че остават още два до края на поредицата, можем да предположим,че през 2018 дори Папата ще туитва гифове с Джайм Ланистър (ако последният всеоще е жив).

И без съмнение тази популярност се дължи нафакта, че в Сезон 6…

Течението се обръща
Финалният епизод на Сезон 6 е почти пъленконтрапункт на последния от Сезон 5. И несъмнено е замислен точно като такъв.Преди година нещата на континентите Вестерос и Есос бяха съвсем различни – ДжонСноу лежеше мъртъв, промушен от дузина предателски ножове; Церсей Ланистър бешеунижена и победена от религиозните фанатици, които сами покани в дома си; нейният брат-любовникДжайм присъства на смъртта на още едно свое отроче; Аря Старк беше ослепена,а Майката на драконите изгуби и драконите, и наскоро завладения от нея град.Сега видяхме всички тези първостепенни герои напълно преобразени (един от тях – прероден) – Джон бе въздигнат отмъртвите, след което не просто си върна Зимен Хребет, но и бе обявен заВладетел на Севера; Церсей буквално изпари враговете си, с които се бори доставреме, в рамките на няколко секунди, след което възседна Железния трон; Джаймпродължи с практичните военни победи; Аря Старк си върна зрението, меча иимето, след което продължи да отмъщава по собствения си списък; а Майката надраконите най-сетне оправда в пълна степен името си и благодарение на няколкоудобни стечения на обстоятелствата се сдоби с тройно по-голяма армия плюс флотаи най-сетне пое на поход към Трона.

На това викаме ние пълен обрат.

Доброто побеждава?
Най-големият коз на Игра на тронове още отпървия епизод (в който имаше кръвосмешение и насилие над деца, нали помниш?)беше, че става дума не за патетична приказна история, а за отражение наевропейските Средни векове. Което означава озлобени роднини, непрестанни войни,много удари под кръста и (почти) никаква справедливост. В рамките на сериалатолкова пъти бе оборена идеята, че доброто винаги побеждава на края, чефеновете просто се чудеха по какъв садистичен начин Дж. Р. Р. Мартин ще сеотърве от любимите им герои, без да очакват те да оцелеят твърде дълго.
Сезон 6 беше особено щастлив за мнозина, тъйкато обърна и тази тенденция. В него „доброто“ на практика победи по всичкифронтове. Оцелелите от Дом Старк и близките до тях родове надигнаха глава, следкато бяха мачкани и избивани в продължение на няколко десетки епизода.Върховният врабец и войнството на неговата зловеща секта бе изпепелено. Напукна тактическото му превъзходство и многобройна армия Рамзи Болтън бе победен иизяден от собствените му кучета.
Имаше и сериозен girl power елемент – заразлика от друг път, сега всички жени триумфираха накрая – Церсей, Санса, Аря,Денерис и Бриен излизат много по-силни и уверени от Сезон 6, отколкото когато ида било преди.

Valar Morghulis
Но не се заблуждавай – Доброто печели самопонякога и точно това ще държи вниманието на милиони приковано в историята,религията и всички теории около света на Игра на тронове. Защото големите изненади и обратитепърва предстоят. Никой не знае какво ще роди главата на Дж. Р. Р. Мартин, нона много от основните герои няма да им се размине и в Сезони 7 и 8 ще трябва дасе примирим с тяхната абсолютно неочаквана смърт. Най-малко вероятно е това дабъдат Джон Сноу и Денерис Таргариен (очевидно на тях са поверени най-главнитероли в книгите и сериала), но пък сме почти сигурни, че светът на Вестерос щенапуснат Церсей, Петир Белиш, Аря и (за наша най-голяма жалост) Тирион Ланистър.

Големите липсващи
… този сезон бяха Белите бродници и тяхнатаармия от пъплещи отвъд Вала ледени зомбита. В Сезон 7 те ще нахлуят. Иистинският сблъсък на огън и лед най-сетне ще се случи.

Нямаме търпение.