Рио де Жанейро е на ръба на фалит, раздиран от проблеми, свързани с бедността и невъзможността да бъде осигурено спокойствие и сигурност в определени зони на града. Със сигурност в Рио е имало и по-добри дни, но напоследък лошите новини зачестяват. В тази обстановка е донякъде изненада, а и всъщност не толкова, бивша футболна звезда да се кандидатира за губернатор. Изборите са през октомври, а въпросната икона от “зеления килим” е майстора на триковете с “коженото кълбо” Ромарио. Ромарио, който помним добре от световното по футбол през 1994 година.

Фотография: Джулиана Кайзер

Ромарио, дами и господа, всъщност вече е утвърден политик – в момента е сенатор, който тази седмица издигна кандидатурата си от центриската партия Подемос за губернатор. Основана през 1945 година, партия Подемос е по-скоро лява и популистка. Самият Ромарио се издигна като политик борейки корупцията във футбола, което му донесе известни позитиви и му помогна да стане сенатор. Ромарио признава, че няма опит в държавните дела, но има амбицията да се научи. В момента той е разследван за предполагаемо укриване на активи, за да избегне плащане на дългове.

Фотография: Огостин Диаз

Спортистите като политици е интересен сюжет, който се появява почти навсякъде по света – от Витали Кличко, който стана кмет на Киев та чак до Бил Брадли, който стана сенатор за щата Ню Джърси. Успешните спортисти-политици е още по-интересен сюжет, но към момента е трудно да посочим повече от двама-трима и то с известни уговорки. Но пък Арнолд Шварценегер винаги е казвал “… какъв е смисълът да си на този свят, ако ще бъдеш като всички?”, тъй че ние приветстваме всяка подобна кариерна промяна.