Фатално талантлива и умна жена, муза на Дейвид Линч, агент Тами Престън от новите епизоди на Туин Пийкс и певица, която имаше концерт в София. За нея Дейвид Линч казва, че

„Когато за първи път я видях на сцената, си помислих, че е извънземна. Най-красивият пришълец въобще“.

И сякаш има нещоистинно в думите му.

Как се срещнахте с Дейвид Линч през 1999?

Бяха оказани услуги чрез приятели, за да се срещна с определен силен и интуитивен ловец на таланти в Холивуд. Именно чрез срещата с този агент моят мениджър и аз се надявахме да се открие нова важна връзка. Не знаехме каква ще бъде тази връзка или дали въобще ще има подобен контакт. Агентът се оказа много близък с Дейвид и знаеше, че той обича да прави музика и имаше представа с какъв тип артисти резонира в музикално отношение. Той уреди срещата с Дейвид.

На първата си среща с Линч сте създали песен заедно, но по какъв начин продължавате да работите и записвате музика почти 18 години след този момент?

Методът, който използвахме с Дейвид, за да напишем песен заедно през този първи ден не се промени много през последвалите повече от 17 години. Открихме формула и нямаше никаква причина да объркваме нещо толкова добро!
Дейвид композира всички музикални парчета със звуковия си инженер Дийн Хърли преди въобще да пристигна в студиото. Той пише текстовете за песните, понякога в деня на записа, понякога много преди това. Работата ми е да вляза в кабината за вокални записи и да бъда проводник за мелодиите, свързали текста с парчето и да размишлявам и да изразя желаното настроение на песента. Понякога това става за 2 часа, понякога не успяваме да го направим както трябва за 7 години! В процеса в студиото са въвлечени много почивки за кафе, хапване и таймаути, в които с Дейвид взаимно си разказваме истории. Това захранва изкуството, храни и духът ни. Дейвид е наистина велик и вдъхновен разказвач.

LOS ANGELES, CA – MAY 12: Singer Chrysta Bell (L) and director David Lynch pose before Bell’s performance at The Hollywood Forever Cemetery on May 12, 2013 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

 

Какво мислите за уважението между артисти от различни поколения, не само между вас и Линч или Лорд, и Боуи?

Това уважение е хранително и предизвиква страст. Героите ни осветяват пътя и помагат да се запали и поддържа една растяща самоотверженост. Храна за душата е да усещаш това страхопочитание и чудо.

Кой мислите, че е Дейвид Линч под пластовете на художник, режисьор, музикант, актьор и медитиращ?

Същността на чистото битие. Освен ако това не е измамен и труден въпрос, за който отговорът ми е: същността на чистото битие.

К. Г. Юнг нарича теменос мястото, където се срещаш със себе си, едно сигурно и спокойно място. Трансценденталната медитация, която и Линч практикува, такова нещо ли е за вас?

Трансценденталната медитация предлага път към чистото битие и по него се отива отвъд всякакви архетипи, за които говори Юнг, към мястото, което ги е родило, но, естествено, може да се насладиш и на престои и почивки в теменос по пътя си.

Върху какво работите в момента?

Току-що пуснах нов сингъл, казва се “Undertow”. По-тежък е и може би по-богат в музикално отношение от музиката, която съм издавала преди, но е и със същите чувствени и неземни качества. Това е песента на сирена, когатo песента й е използвана срещу самата нея. Любопитна съм какво ще помислят феновете за тази нова посока.

Можете ли да предположите какво би станало с настоящите политически лидери, ако те бяха в света на Туин Пийкс?

Мисля, че би имало множество зелени ръкавици замахнали към тях.

Какво мислите за Xiu Xiu и тяхната версия на музиката от Туин Пийкс?

Определено съм фен.

Какво мислите за съвременната политика и отношението на политиците към жените?

Достигането до абсолютно равенство е болезнено бавно горящ пламък. Има толкова дълбоко установени и обусловени реакции и настроения за изчистване. Но топлината от пречистващите пламъци расте прекалено яростно, за да бъде игнорирана. Огромната сила на жените е призована чрез колективно пробуждане. Това е необикновено време. Жените превъзмогват страха от унижение и отмъщение заради по-велика цел от индивидуалната сигурност. Това е опазването на достойнството и равенството за дъщерите, които предстои да бъдат родени.

LOS ANGELES, CA – MAY 12: Singer Chrysta Bell, presented by David Lynch performs at The Hollywood Forever Cemetery on May 12, 2013 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

 

Откога харесвате Тилда Суинтън? От филмите й с Дерек Джарман или след Орландо на Сали Потър?

Тилда като Орландо беше пленителна. Обичам я и в последните й роли в Голямото плискане (A Bigger Splash) и в Само любовниците остават живи на Джармъш.

Има ли художници, чиито образи ви привличат по специален начин?

Ремедиос Варо винаги ми е била любима. Чувствам родство с персонажите в нейните картини.

Кои са любимите ви книги?

Щедрото дърво на Шел Силвърстийн и поезията на Хафез.

С кого, от цялата история на музиката, бихте искала да изпеете дует и с кого бихте направили група?

Дует с Марвин Гей. Група с Джанел Моней.

Къде искате да се завърнете – в Тасмания за фестивала Dark Mofo, където сте участвала, в Туин Пийкс или някъде другаде

И двете места са чудесни. От всички места, на които съм била през живота си, искам да се върна на Южния остров в Нова Зеландия.

Чудесата са някак възможни, знаете го и сама, но мечтаете ли си за поне още едно лично чудо?

Постоянно мечтая за чудеса. Надеждата за необикновени неща е напълно естествена, защото те са възможни. Мечтая моите чудеса да помагат за създаването на чудеса за другите и така безспир във великолепна безкрайност.

Бяхте селектирала в подкаст любимата си музика за умиране – Франсоаз Арди, Cocteau Twins, Джеф Бъкли, Бен Ъ. Кинг и други – но коя би била любимата ви музика за живот?

Същата.

LOS ANGELES, CA – APRIL 01: (EDITORS NOTE: This image was shot in black and white. No color version available.) Singer Chrysta Bell attends the David Lynch Foundation’s DLF Live presents “The Music Of David Lynch” at The Theatre at Ace Hotel on April 1, 2015 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Казвала сте, че вярвате в преражданията и какви, според вас, са предишните ви?

Никой досега не ме е питал това! Не бих казала, че вярвам да съм била определен тип личност в конкретна епоха в миналото, настоящето или бъдещето. Или поне не долавям да е така в този момент. Мога да кажа, че не мисля, че съм била на земята за множество от предишните или бъдещите ми инкарнации. Имам чувството, че това вероятно е единичен случай.

Концертът Криста Бел е на 17 ноември от 21 часа в Sofia Live Club.