Окачествявана като “дете-чудо” тя е родена в Атина,израснала в Швеция, а накрая се установява на любимия ти остров Лемнос, къдетовсички българи хващат сърфа всяко лятото. Оттогава обича морето и лови рибас харпун. Днес живее в Атина, където се занимава с превод. Преди това еработила всичко – от византийско псалмопение и реставратор на икони до певицана песни в стила ребетика. Разбирай: богат житейски опит. За сега е издала двекниги. Сборникът й с разкази Истории от Светото писание се появява тринайсетгодини след първата й книга Смъртта на рицаря Челано и други истории (изд.Сиела), с която двайсетгодишната тогава Калояни дебютира.

e: Какси, с какво се занимаваш тези дни?
Леко депресирана. Душа като ловджийска хрътка.Последните седмици научих за внезапната болест и предстоящата смърт на единблизък до мен човек. Понякога – всъщност доста често – литературата биваизместена на второ място и става малко безполезна.

e: Какво четеш напоследък?
Последната ми придобивка есборник със стихове на Боб Дилън. След Нобеловата награда, която дойде катодълго чакана изненада от иначе консервативната Шведска Академия, започнах да говъзприемам като поет, а не като текстописец. Не беше лесно – някой от нещатазвучат много тъпо без музика. Но други са честни и откровени слова.

e: Какво пишеш напоследък?
Музика, хаха.

e: Опиши се с пет думи.
Непредвидима, неуверена, променлива.  И като контрапункт на всичко смела ирешителна. Направо невъзможна комбинация…

e: Последното нещо, което си чула от читател за теб?
Как така имате таковавъображение? Ами – прокълната съм с него от раждането си, и просто немога да избягам.

e: Кога плака за последенпът и защо? 
Почти всеки ден. За дребни неща. Като освобождение е.

e: Книгата, която промениживота ти?
Мисля, че са няколко, но сборника с кратки разкази на Хосе ЛуисБорхес Градината с разклоняващите се пътеки и е твърдия избор.

e: Кога за последен път беше щастлива?
 Почти всеки ден. За дребнинеща. Като дълг е.

Книгата Смъртта на рицаря Челано и други истории е на пазара от Ciela. Цена 12 лв.