Всеки ден науката ни обещава чудеса: лекуване на смъртоносни болести, революционни диети и най-малкото “вълшебно”хапче за бързо оздравяване. Но кой би си помислил, че през 2017 г. учените щеоткрият неизвестен досега човешки орган?

Да, случи се. Всписание The Lancet Gastroenterology & Hepatology се обяснява, че съвсемнаскоро е класифициран орган, наречен мезентериум, който се е “укривал”повече от 100 години в храносмилателната система. Мезентериумът в буквален превод от латинскизначи в средата на червата и не е изненадващо, че се намира точнотам. До преди 5 години се смятало, че това са отделни структури на червата,прикрепени към коремната стена.

В изданието Келвин Кофи и Питър О’Лиъри от университета в Лимерик, публикуват статията Мезентериум:структура, функции и ролята му в заболяванията, която претендира, черазгледа “отличителни анатомични и функционални характеристики”, зада “оправдае обозначение на мезентериума като орган”.

“В статията,която е проверена и оценена, ние твърдим, че има орган в тялото, който не епризнат като такъв до момента,” казва единият от изследователите – Кофи пред Good Health. “Анатомичнотоописание на човешкото тяло от преди век е неправилно”, твърди още той.

Сега официалнитемедицински книги буквално се пренаписват, за да се включи новият орган, закойто преди това се смяташе, че съдържа фрагменти от други органи. Кофи споделя,че вече студентите по медицина официално изучават новия орган и търсят новиметоди за лечение. “До момента сме създали анатомия и структурата.Следващата стъпка е да открием функцията на органа. Ако идентифицирате функцията, следтова може да откриете и причинителя за дадено заболяване. Съберете всичкизаедно и ще получите мезентериална наука – основа за цяла нова област нанауката”, обобщава изследователят.