За всяка Нова година си обещаваш да влезешвъв форма – и физически, и психически. А за това са нужни тренировки, спорт, фитнес, диета иповече прочетени книги, разбира се. Последното трудно може да стане реалност,особено ако си загубил практика и си заложил на висенето пред телевизора. СараТод от Quartz представяняколко трика, които могат да типомогнат да прочетеш повечепрез 2017-а, за да се заредиш с повече спокойствие иудовлетвореност.

1. Изтегликниги на смартфона си

Гаранция, чеще четеш повече и по-често, ако го правиш през телефона си. Какво по-практичнорешение – докато се редиш на опашката, пътуваш с градския транспорт или чакашнякой приятел. По този начин ще избегнеш и въвличането в социалните мрежи,които дебнат от екрана. Като стана дума за това, някои хора са против идеятаза четене на книги от мобилнитетелефони, точно заради малкитеекрани. Но четенето потози начин предлага и своите предимства, които не могат да се отрекат.Благодарение на смартофона, с теб е цялата Александрийска библиотека, независимо къде се намираш.

2. Задай си лимитна четене

ПредприемачътДжеймс Клеър споделя, че на ден чете по 20 страници, което му е помогнало да стане по-ненаситен читател. “20страници са напълно достатъчни,” пише той в блога си. “Повечето хора могат да ги прочетат врамките на 30 минути.”

Задаването на редовен обем за четене е добърначин да се насърчиш, но има и други подходи, които работят. Може да сеангажираш с четенето на една книга седмично, например, като най-вероятно ще имаш по-голям напредък през почивните дни, отколкото презседмицата. Или може просто да си избереш някакво време през деня, коетода посветиш на четене,например 45 минути по време на обедната почивка.

3. Почети вечерпреди лягане

Четенето преди лягане е класически начин човек да си почине, твърдят учени. Те са открили, че то може да помогне и запреодоляването на стресови ситуации. Препоръчваме ти го горещо. Просто стойдалеч от електронни четци, когато симежду чаршафите -изследователи от Харвардския медицински институт са установили, че синятасветлина от електроннитеустройства действа нездравословнона съня. Така че заложи накласиката.

4. Дръж купчина отизкусителни книги наблизо

Кула отромани, биографии и научни книги на нощното шкафче служат за визуално напомняне на твоятацел. Както пише Чарлс Дюйг вСилата на навика, такива знаци могат да ни помогнат да се придържаме към нашитежелани поведения. И със зареждането накниги в готовност целта ти е в кърпавързана.

5. Чети наглас

Да почетеш на гласна любимия/та си докато сте се сгушили в леглото може дадоведе до неочакван финал на романа. Всъщност ако си изградите такъв навик,това ще ви ангажира да дочетете книги, които иначе не бихте могли да завършите. Дори ако става въпрос за Моби Дик.