Ето ти предизвикателство за тази година: заглуши всички негативни мисли, които се въртят в главата ти. В последно време повечето хората заприличват на Йори от Мечо Пух – вечно тъжното магаренце, което само се изолира от останалиясвят. За жалост сме склонни да мислим повече за лошите преживявания, отколкото положителните. Това е еволюционна адаптация, която всъщност ни помага да избегнем опасност и реагираме бързов случай на криза.

Но този постоянен негативизъм в комбинация със стрес и силно притеснение, в крайна сметка може да увреди здравето ни. Някои от нас са по-склонни към негативно мислене,отколкото други, пише Лесли Алдерман от NewYork Times. Възможно е тези настроения да сагенетично наследени или да са резултат отпреживяванията в детството, казваДжудит Бек, психолог и президент на Института Бек за когнитивна поведенческатерапия в Бала Синвайд в Пенсилвания.Децата могат да развият отрицателни навици на мислене, особено ако са дразнени,тормозени и израснали в неподходяща среда. Като цяло жените е по-вероятно да преживеят подобенстрес, отколкото мъжете, сочи проучване от 2013 г.

С практика обаче всичко се постига. Стига да имаш желание можеш да сенаучиш да изхвърляш отрицателните мисли и емоции. Първата стъпка е просто да не сеопитваш да ги спреш. Ако си обсебен от загубата на повишението в работата или на резултатите от президентските избори, каквотои да правиш, не си казвай: “Аз трябва да спра да мисля за това”. 

“Тревожността и вманиачаването влошават ситуацията, когато се опитваш да контролираш мислите си”, казва д-рБек. Вместо това отбележи отрицателният цикъл, в който си попаднал и си кажи: “Обсебен съм от лошото ми представяне пред шефа.” или: “Тези избори ме завладяват.”

Признавайки наличието на негативна ситуация ти си готов да я приемеш, а това значи, че си на път да опитомиш и отрицателнитеси мисли. За по-лесното приемане можеш да си помогнеш с медитация на духа итялото и контролирано дишане. Приемането нанегативните мисли помага и за намаляване на тежестта им. Едва след като си приел една отрицателна мисъл имаш силата да я оспориш.

Да се върнем към неуспеха на работното място. Е да, може и да не си получил бленуваното повишение и в момента да подлагаш на съмнение собствените си умения, нозапитай се: “Какво съм направил,което да показва моята некомпетентност?”

Ако имаш проблеми с отрицателните си мисли,опитай друг подход. Представи си, че трябва да поднесеш лошановина на приятел. Какъвсъвет би му дал? Какво бихте си говорили? Сега си помисли кактози съвет може да се отнася за теб. Изследване проведено в Университетана щата Охайо показва, че това разпитване -известно като Сократов метод – е един лесен начин да се намалят симптомите на депресия при възрастни. В проучванетовзели участие 55 възрастни,които били приети за16-седмичен курс по когнитивна терапия. Изследователитеустановили, че колкото по-често терапевтите използвали метода на Сократ, толкова повече намалели депресивните симптомина пациентите им. Авторите на изследването заключават,че този метод помогнал напациенти да разгледат негативните симисли и да получат по-широк, по-реалистичен поглед върху тях.

Има моменти, когато мрачните мислиса действително нещо нормално, но заради тях не бива да сеправят крайни обобщения. Например, когато партньорът ти те напуска заради другчовек. “Моятлюбим не ме обича вече,”- може би е така, казва д-р Бек, нозаключение като “никой друг няма да ме обича” – най-вероятно в грешка.

Сега процесът преминава от бездействие към действие, за дапротиводействаш на негативната мисъл. Ако сепритесняваш от чувството, че не си обичан,най-лесното е да се обадиш на дружките сиили на някой от семейството. Ако се чувстваш несигурен на работното си място – направи списък на твоите постижения. Дай си почивка и препрочитай списъка няколко пъти дневно.