Алекс Орбито е смятан за най-големия лечител на ХХI век. Лекувал е с огромен успех над 1 милион души по целия свят. За да помага на хората, Алекс Орбито е бил в 77 страни. Никой не е умирал на операционната му „маса“, а процентът на излекуваните дори от терминални състояния е голям.

Българският документален филм на режисьорите Ганета Сагова и Добрин Кашавелов – Човек на вярата разказва историите на хора, посетили лечителя, които са се излекували напълно от безнадеждни според конвенционалната медицина болести. Представя позицията на лекари, учени и изследователи, които с години са наблюдавали и изследвали феномена и се опитват да го обяснят.

Филмът Човек на вярата показва как Алекс Орбито живее, вярва и лекува.

Къде се крие ключът към здравето? Кога и защо се разболяваме? Може ли човек да се излекува сам? Как квантовата физика обяснява този феномен? Това са част от въпросите, чиито отговори търси и дава филмът.

егоист разговаря със създателите на филма Човек на вярата – за Алекс Орбито, за вярата, за любовта, за квантовата физика, за необяснимото, за обяснимото и за най-важното.

Приготви се и чети.

 

Какъв беше подходът ви в създаването на този филм?

Ганета Сагова:

Сливане. Да се слеем с хората и с обстановката във Филипините, за да станем невидими за тях. Трябваше да забравим за себе си, за своите представи как трябва да изглежда филмът, какво би трябвало да включва, как да бъде сниман.

Това състояние на приемане, тишина и любов ни позволи да влезем в интимния свят на големия лечител Алекс Орбито. Ние сме първият снимачен екип, който беше допуснат буквално навсякъде. С този подход спечелихме доверието на пациентите, които споделиха пред камерата ни своите драматични съдби.

 

Добрин Кашавелов:

Исках да бъда близо до Алекс.  Да снимам  по-близки планове, да бъде интимно и искрено.

 

Какво ще може да се види на 9 юли в зала 1 на НДК?

Добрин Кашавелов:

Нещо различно от операции.

Ганета Сагова:

Но все пак, шокиращи кадри на операции с голи ръце, които не подлежат на обяснение с познанията от нютоновата физика. За първи път ще бъдат показани операции за изчистване на черни магии, при които лечителят материализира магията във вид на предмети. Ще чуете истории за истински чудеса, които никога не са разказвани публично. Ще видите лечителя в състояние на транс, когато в него влизат същества от други измерения, за да предадат съобщения. Много загадки, много чудеса.

Как бихте обяснили това, което прави Алекс Орбито на физическо ниво?

Добрин Кашавелов:

Алекс бърка в тялото на човек, изважда нещо и го хвърля.

Ганета Сагова:

Единствено квантовата физика дава отговор как лекуват филипинските лечители, прониквайки в тялото на пациента с голи ръце, а именно: те стигат до субсубатомно ниво, където няма материя, където всичко е енергия и там могат да въздействат. Учените нямат категоричен отговор дали хилърите лекуват само чрез своята енергия, или въздействат на съзнанието и подсъзнанието на пациента и всъщност той сам се лекува.

Как бихте обяснили това, което прави Алекс Орбито на духовно ниво?

Добрин Кашавелов:

Мисля, че Алекс вижда причината, предизвикала даден проблем. Ако предположим, че всяко нещо, което ни се случва е свързано с друг процес на по-висше ниво, което се реализира в нашето физическо тяло, тогава Алекс насочва и изправя грешката на духовно ниво, колкото му е позволено. Опитва се да ти помогне и успява при всеки различно.

 

 

Ганета Сагова:

Той казва, че винаги преди да започне лечение, се моли и изпада в особено състояние. В него влиза дух – неговият духовен водач. Ако това не се случи, той не може да оперира. Много е важно лечителят да е балансиран, да се концентрира, да няма его и да обича хората. Ако някой от тези фактори липсва или ако с времето стане алчен за пари, слава или жени, той губи способността да прави духовни операции. Това е причината за наличието на лъжовни хилъри във Филипините. Те няма да ви направят нищо лошо, дори може да оздравеете чрез плацебо, но няма да ви оперират и със сигурност ще ви вземат доста пари.

Срещала съм се с двама лечители, които били тръгнали по кривия път и единият повече не можеше да оперира, а на другия бе отнета дарбата да сканира тялото за болести. Трябваше хората да му казват какъв проблем имат и къде, за да ги оперира. Докато ръката на Алекс например е като магнит – тя сама отива там, където имате здравословен проблем.

Какви са важните изводи, които правят учените, лекарите, изследователите за работата на Алекс Орбито?

Добрин Кашавелов:

Винаги ще се намерят такива, които да кажат, че това са глупости и други на които той ще им е интересен. Както каза Ганета и според думите на един филипински журналист, може би само Квантовата физика, може да даде обяснение на този процес, чрез който Алекс лекува.

Ганета Сагова:

Че има и друг вид лечение – духовно, което помага много на хората. Че интегрираният холистичен подход е най-добрият начин да се лекуваме и това е бъдещето на медицината.

Какво научихте вие в процеса по създаването на този филм?

Ганета Сагова:

Че ние, хората, можем да живеем в свят на чудеса и приказки, ако го пожелаем. Че всеки може да бъде Човек на вярата и да върши чудеса.

Добрин Кашавелов:

Да не се отклонявам от това, което чувствам вътрешно и да го следвам.

Какво научихте за любовта?

Добрин Кашавелов:

Че нямам представа за нея. Знам, че една дума или поглед надарени с любов могат да те преобърнат. Животът те вкарва в ситуации, които не са ти приятни, но са чудесен момент да проявиш сърцето си и да се изпиташ. Апостол Павел го е казал много хубаво:

“…Любовта е дълготърпелива,

пълна с благост,

любовта не завижда,

любовта се не превъзнася,

не се гордее,

не безчинствува, не дири своето,

не се сърди, зло не мисли,

на неправда се не радва, а се радва на истина;

всичко извинява,

на всичко вярва,

на всичко се надява,

всичко претърпява.

Любовта никога не отпада…….”

Ганета Сагова:

Че тя е смисълът на живота.

Какво научихте за вярата?

Ганета Сагова:

Ако вярваш достатъчно силно в нещо, един ден то със сигурност ще се появи в живота ти. Вярата е тази сила, която задвижва материализацията на мислите и на мечтите ни. Ако вярваш в хората, те няма да те подведат. Ако вярваш в любовта и доброто, любов и доброта ще изпълват живота ни. Ако вярваш в чудеса, със сигурност ще ги преживееш. А ако вярваш в себе си, ще живееш своя живот, а не този, който родителите, учителите и обществото са приготвили за теб.

Но ако говорим за духовния път, вярата е само един от ключовете по пътя към Светлината. Другите са правилно учение, морал, дисциплина, практика, самонаблюдение, алтруизъм и любов.

Много е важно човек да преживява духовните истини, да ги изучава, за да ги знае със сигурност. Сляпата вяра може да бъде опасна, да доведе до фанатизъм.

Добрин Кашавелов:

Всеки вярва в нещо, дори по думите му да е нищо. Виждат се и плодовете на вярата му. Много пъти съм тръгвал неподготвен за различни неща, но съм вярвал, че ще успея.
Мисля, че всеки един от нас съществува в някакво ограничение, което е индивидуално и което е стимул да се развиваш. Ограниченията и страданията ти помагат да засилиш вярата си, защото знаеш донякъде и виждаш донякъде.

Къде се крие ключът към здравето?

Добрин Кашавелов:

Хигиена на мисли и постъпки, светлина, чиста храна, вода и въздух. Хармония с този, който те е създал и е вдъхнал в теб живот.

Ганета Сагова:

В хармонията. Ако всеки миг от живота ни нашите клетки се къпят в любов и благодарност; ако сме готови да приемем всяко предизвикателство като урок, без да го превръщаме в драма; ако се храним здравословно, като не убиваме животни; спим достатъчно и даваме радост на другите… тогава здравето ще бъде наш спътник.

Само 2% от болестите са генетично детерминирани. В 98% от случаите здравето е в нашите ръце!

Какво означава Човек на вярата? Какво съдържа това понятие? Защо така озаглавихте филма?

Добрин Кашавелов:

Алекс е искрен и добър човек, носещ идея, която е над личното. Тя е обща, може да бъде проявена във всеки. За него следването на Божията воля е закон. Минал е и минава през различни изпитания, Алекс е човек, който има силна вяра в Бог.

Ганета Сагова:

Защото Алекс лекува благодарение на своята вяра и защото учи хората да вярват – в Бог, в себе си. Благодарение на тази огромна вяра той прави това, което ние наричаме чудеса. Алекс е истинско потвърждение на думите на св. Августин: „Вярата е да вярваш в това, което не виждаш, а наградата е да видиш това, в което си вярвал“.

Алекс казва, че го води Светия Дух. Че неговата енергия е свързана с Христова енергия. Как?

Ганета Сагова:

По същия начин, по който Мойсей е воден през пустинята от Светия дух, а стотици светци са направлявани в живота си от Иисус Христос. Неслучайно наричат Алекс Преподобен.

Добрин Кашавелов:

Всеки сам трябва да провери това, което казва Алекс, да разпознае тази енергия. Аз съм виждал как той изпада в транс, обикновено на общи молитви и в него влиза Христовият дух. В този случай той падна като талпа пред мен, по чудо не си удари главата.

Тялото му беше твърдо като камък. Няколко човека го вдигнаха и тогава той каза: “Аз съм Христос…”

 

Кои ваши предразсъдъци се промениха в резултат на тази среща?

Ганета Сагова:

Не мисля, че имам предразсъдъци, но имах своите човешки моменти на съмнение, особено когато Алекс материализираше малки бели камъчета, които подаряваше на рождениците.

Добрин Кашавелов:

Да се отпусна и да се нося в този процес с Алекс. След това нещата, които исках се случваха дори и в последния момент.

С какво ви изненада Алекс Орбито?

Добрин Кашавелов:

Че е като дете.

Ганета Сагова:

С примера на своя живот, който дава. Сутрин става в 3 ч, за да медитира, да се моли… след това цял ден оперира или преподава духовно лечение. Хапва набързо и пак е в помощ на другите. Обича всички по много, безрезервно. Приел е своята мисия и тя изпълва живота му. На рождения си ден беше поканил цялото село до Пирамидата на Азия, където работи, за да ги дари с пакети храна и да ги нагости. Гостите до късно се веселиха в двора на лечебния център, а през това време… той оперираше хора от поредния автобус.

Какво значи магнетично лечение?

Ганета Сагова:

В човека протича електрична и магнетична енергия. Неслучайно казваме, че има магнетични хора – те ни привличат, искаме да сме в тяхното обкръжение. Именно тази енергия може да цери. Магнетично лечение означава да можеш да привличаш, да генерираш магнетична енергия и да я използваш за здравето на другите. Това филипинските лечители го умеят много добре.

Добрин Кашавелов:

Да, лечение, в което се използва повече магнетизъм, сила, която се балансира с електричеството в тялото на човек.

Каква е медитацията, която Алекс прави?

Добрин Кашавелов:

Алекс има някакви медитации, които така и не запомних.
От това, което видях неговите медитации са молитва, поне за него. Когато Алекс започне да се моли, всичко друго изостава. Имах едни кадри с него на изгрев. Той започна да се моли посрещайки слънцето. Не спря да гледа в него поне 40 минути, аз се уморих да обикалям с камерата около него, а той не спря. Затова мисля, че неговата най-силна медитация е искрената му молитва.

Ганета Сагова:

Медитацията според Алекс е продължителна концентрация. Той учи на концентрация с продължително гледане на свещ или на слънцето рано сутрин. Алекс обича да казва, че Бог е създал света в състояние на концентрация и че ако искаме да бъдем творци по подобие на Бог, каквито според него сме, трябва да се научим да обичаме и да се концентрираме.

Кои случаи на оздравяли хора след срещата си с Алекс ви впечатлиха най-много?

Добрин Кашавелов:

На Милена Лангурова, която за съжаление почина. В началото подцених нейната история, но после тя извървя път, който е истински подвиг. За мен тя е човек на вярата, не по-малко от Алекс. Голям борец с топло сърце и любящо семейство. Има я във филма.

Ганета Сагова:

Случаите с хора, които Алекс не е излекувал, но ги е заразил със своята вяра, дал им е пример със своя живот, стимул да вървят по духовния път и те са се излекували сами! Ще видите два такива случая във филма, още един сме разказали в новия брой на Списание 8.

 

Премиерата на филма за Алекс Орбито е на 9 юли 2017, от 18 часа, в Зала 1 на НДК