Попитай художника представя рисунки, видео, фотография от пърформънсa Ask Me a Question превърнал се в основна „техника на рисуване“ при Камен Стоянов през последните години. Текстът към изложбата е от изкуствоведа Светлана Куюмджиева.

В своя пърформънс, Камен Стоянов отговаря на всички случайни и най-разнообразни въпроси от публиката не с думи, а с рисунки.
Рисува на сляпо, с ръце прибрани в кутия пред него, така, че да постигне едновременно тайнството и автоматизма на подсъзнателното изобразяване, сякаш пробва себе си като медиум. Авторът е само средство за осъществяване на комуникацията, но тя в действителност се случва в произведенията.

С всяко следващо изиграване във Виена, Будапеща, Цюрих и Истанбул Камен Стоянов добавя към пърформанса допълнителни елементи от реквизита на мистично шоу – музика, конферансие, перука. В изложбата в Пловдив е включена видео документация с постепенната еволюция на действието през 2016 г.

Камен Стоянов, Ask Me a Question, пърформънс, фото документация,
Manifesta, Cabaret Voltaire, Цюрих, юли 2016

Камен Стоянов (1977, Русе) учи в НХА от 1996 до 2003, а от 2000 до 2005 в Художествената академия във Виена. През последните години той взема активно участие в артистичната сцена във Виена и се утвърждава на европейската и световна сцена, неговите акции, видеа, инсталации, фотографии и пърформанси са били представяни в рамките на редица изложби в Лос Анджелис, Сидни, Нагоя, Виена, Трентино. Отличен е с наградите: The Sovereign European Art Prize (2011), Otto Mauer Prize (2011), Alexander Resnikov Award (2010), Kunstpreis Europas Zukunft, (Galerie für Zeitgenoessische Kunst Leipzig, 2008), MUMOK Prize for the Zone1 at the VIENNAFAIR (2007), бил е част от резидентната програма за художници и архитекти MAK Schindler в Los Angeles (2012).

Изложбата Попитай художника може да бъде видяна от 11 март до 12 май 2017 в галерия SARIEV Contemporary, на ул. Отец Паисий 40 в Пловдив, като през април предстои пловдивското издание на пърформънса Ask Me a Question.