Съществуват множество доказателства за влиянието на алкохола преди сън. Повечетоексперти съветват да избягваме пиенето презнощта, ако искаме да спим спокойно. Температурите обаче падат, започва сезонът на червеното вино – наистина ли би пропуснал чашката преди лягане?

“Първоначално може да заспиш лесно, но в крайна сметка ще се събуждаш достапо-често в средата на нощта, защото алкохолът има разрушителен ефект върху съня,” споделя Тимъти Роърс, директор на научните изследвания на разстройства на съня в ResearchCenter, пред The Huffington Post.

Любителите на кабернетотрябва да вземат под внимание, че едно питие няма доведе до цяла нощ мятане в леглото. “Обикновенотова се случва на тези, коитопресушат бутилката,” казва Роърс.

Ето всичко, което трябва да знаеш за пиенето преди лягане:

Алкохолът те нокаутира.

На пръв поглед божественатанапитка те прави сънлив, което не е изненада за всеки, който някога си е сипал чаша вино в края на дългия работен ден.

Проучвания, които сравняват мозъчната активност при хораслед употреба на алкохол с мозъчната дейност на същите, когато са трезви, показват, че мозъците ни действителност “изключват” по-бързо (и впоследствие заспиватпо-бързо) след пийване. “Подобен сънотворен ефект сеслучва и след употреба наалкохол по време на деня”,допълва Роърс.

На следващия си много по-уморен ираздразнителен.

Вместо да сесъбудиш в настроение, след като предната нощ си прекалил с чашката, на сутринта щеизпаднеш в най-дълбокияи най-възстановителен етап отсъня. Махмурлук. Изследвания показват, че след употреба на алкохол, почивката на ума и тялото е невъзможна- и тази липса на качествен релаксе свързана със сънливост презденя, главоболие и раздразнителност.

Будиш се в средата на нощта.

Нещо повече, тъй като телата ни метаболизират алкохола, сънят ни изпитва ребаунд ефект, каза Роърс. През втората половина нанощта, телата ни – в стремежа си да възстановят това, в което е загубено по-рано през нощта – прекарват повече време в БДО сън.

При преглед на 153 опита изследващи ефекта на алкохола върху съня Иршаад Ибрахим – медицински директор на център за проучвания на съня в Лондон иколегите му са открили, чеупотребата на алкохол довежда до последователно увеличаване насмущенията на съня презвтората половина на нощен сън.

Проучване,което проследява дейността на мозъка при хора след една нощ на пиене, показва, че те себудят приблизително два пъти по-често, сравнение с нощта прекарана без пиене на алкохол.

В крайна сметка алкохолътще наруши съня ти така или иначе,но при умерените количества и приятната компания, рискът да се събудиш сглавоболие е минимален.