Не живеем ли на прага на пост-човешка епоха, в която изкуственият интелект и дигитализацията тихо ни превземат чрез ежедневните ни притежания? Информационната ера ни залива с постоянен поток така, че вече не знаем кой е центърът на нашето съществуване. Къде започва и къде приключва нашето пътуване в този свят? Дали не сме обект на… квантов експеримент с котка? Нас има ли ни, ако няма кой да ни наблюдава в социалните мрежи? 

Полужива котка на Шрьодингер, разпаднало се ято, летящите души на космическите кучета Лайка и Мушка, застрашителни хаштагове и артефакти, които оживяват само като минеш покрай тях – това са само част от експонатите на #untaggablexhibition, а ти им се любуваш на платформата на последният модел Audi Q2, един от първите представени в Европа пред публика. 

Така както и най-изумителният автомобил е нищо без шофьора зад волана, така и всеки от артефактите, които не се поддават на описание, изисква съучастието на човека пред себе си. Ако зрителят не е там, произведението, както и живота, е огледало, в което няма кой да се огледа и поради това престава да е огледало. 


25 млади и утвърдени художници експериментираха върху тази неопределеност на битието, събрана в една дума untaggable. И всеки намери различен прочит, който в момента е изложен в галерия Академия, Национална Художествена Академия. Изложбата ще бъде отворена само 48 часа – на 20 и 21 април. След това интерактивните творби, които си играят с философски въпроси, култовата световна класика и самия зрител, ще бъдат изложени в онлайн каталог и могат да бъдат закупени. Артефактът на Audi – Q2, обаче, ще изчезне от България за цели четири месеца и ще бъде достъпен за клиенти едва есента. По време на изложбата, той е само един от експонатите, плод на тотално нова концепция – необясним, двусмислен, ефимерен. 

Символ и лайтмотив на целия проект е задрасканият хаштаг. #untaggablexhibition е зона, свободна от хаштагове, тя иронизира фиксациятада се поставят етикети. В нея се чувстват добре всички, които искат да живеятотвъд конкретните отговори, познатите факти, убеждения и изисквания. Тези,които искат да преоткрият свободата да не обясняват какво точно правят.Такива са творбите, такива са художниците, визуалните артисти, самият автомобил и неговите фенове.

Пълен списък на авторите: Аделина Бонева, Александра Касабова, АменунЖенева, Андон Георгиев-AndonastY, Aнгел Петков, Борис Бонев, Деян Янев,Драгомир Костадинов-PXRN, Емил Додов, F-Art, Георги Касабов-Ndoe, ГлорияШуглева – GloryArt, Kалин Серапионов, Калоян Тошев-MZK, Мартина Вачева,Мая Стайкова, Михаела Каменова, Мила Янева, Мирослав Кръстев, НиколайПетров-Glow, Петя Савова, Стефан Чинов, Стела Василева, Светлана Мирчева,Точка Илиева.