В автомобилна катастрофа, не отразена от майор Костов, Стивън Винсънт Стрейндж уврежда пръстите на двете си ръце и загубва уменията да оперира. Егоизмът и саркастичното му поведение му напомнят на други доктори – Хаус, Москов и Кой ли не. След ПТП-то Стрейндж продължава да „мачка”, но не като хирург. Втурва се в света на необяснимото. В паралелни вселени, сюрреалистични светове и психеделични пейзажи, доктор Стрейндж се бори със злодеи като Кошмара, Дормаму, Шума-Горат и други.

Образът на Доктор Стрейндж е създаден от Джак Кърби и Стан Лий през 1963 г. Приключенията на магьосника започват от 110-ти брой на поредицата StrangeTales и така сеслага началото на течението на сюрреализма в комиксите.

Dr. Strange #171, Дан Адкинс и Том Полмър

Създателите на кинопроекта Доктор Стрейндж хвърлят доста усилия да убедят актьора Хоакин Финикс (Почти нормален, Гладиатор), че е най-подходящият за ролята на Стивън Стрейндж: и действително Хоакин проявил интерес към героя, но отказал да бъде част от комерсиалния свят на Отмъстителите, към който Доктор Стрейндж е длъжен да се присъедини.

Вместо Финикс, главната роля в предстоящия филм на Marvel получава номинираният за награда Оскар за Игра на кодове британец Бенедикт Къмбърбач, познат на публиката от сериала на BBC за Шерлок Холмс, (про)чут и като дракона Смог във филмите за хобита Билбо Бегинс на Питър Джаксън. Къмбърбач ще озвучава и тигъра Шир Хан в режисьорския дебют на Анди Съркис Книга за джунглата.

Така, заимстваните от Салвадор Дали мустаци на Доктор Стрейндж …

… са заменени от брада, която цели да прикрие поне от части, че Къмбърбач може да има роднинска връзка с извънземните от Епизод I на Джордж Лукас.

Безспорно подходящ за ролята би бил Джони Деп, ако актьорът от години насам не беше в облаците, зациклил на автопилот. А що се отнася до избора на режисьор – вероятно в други паралелни реалности Доктор Стрейндж е режисиран от творци като Бунюел, Ходоровски, Гондри, Гилиъм, Аронофски…

В актьорския състав на Доктор Стрейндж се откроява присъствието на датчанина Мадс Микелсен (Ловът и Казино роял), който ще получи екранно време и в новия филм за Междузвезднивойни през 2016 г., озаглавен Rogue One: A Star Wars Story. Персонажите на Микелсен и в двата филма се пазят в тайна, но феновете спекулират, че в Доктор Стрейндж той ще изиграе демона Кошмар, който господства в измерение на сънищата, в което мъчи жертвите си, докато спят.

Кошмарът, един от Лордовете на Страха, баща на Кралицата на Съня

Интерес към митологията на Доктор Стрейндж е проявила и актрисата Тилда Суинтън, която сме виждали образа на архангел Гавриил в Константин. Понастоящем Суинтън отново ще играе ролята на мъж – Древния, менторът на Доктор Стрейндж в Тибет. Брус Уейн а.k.а Батман също се обучава в Тибет в комикса на Франк Милър Batman: Year One, но години след като този елемент е част от историята на Стивън Стрейндж в Marvel.

Може би най-обещаващо е твърдението на продуцентана филма Кевин Файги, че визията на Доктор Стрейндж ще има общо с документалната поредица Космос на Нийл де Грас Тайсън:

 


Екипът зад Доктор Стрейндж разполага с опит в ужасяващи филми като предисторията на Пришълецът –  Прометей, Греховен и Избави ни от Злото, но дали замесените имат богато, сюрреалистично въображение, само времето ще покаже.

***

Премиерата на “Доктор Стрейндж” в България е на 4 ноември. 


Христофор Начев иска да се върне времето на пиратските касети
. Харесва Конан О’Брайън, Adult Swim, Чарли Кауфман и Ромен Гари. Би се преродил като омар.