21 юни, изгрев слънце, SBAR, кафе

След грандиозния старт преди месец настана време и за първата ни тема, нови гости и членове на нашата шайка СУТРИН 6:30, част от Brutally Early Club. Този път организацията ни беше по-стройна (и сякаш по-разсънена) и точно в уречения час отворихме диалог на тема: Повече елити или повече пряка демокрация за всеки ? Къде отидоха хубавите времена? Демокрацията си отива,когато стане прекалено демократична. Да влезе анти-политиката.

С кратък увод и няколко слайда Косьо Вълков преразказа епохален текст на бившия английски блогър,католик и политически анализатор Андрю Съливан, който си разменили и коментирали с Мартин Заимов. Накратко: размисли по Държавата на Платон,последната фаза на демокрацията, появата на тиранин, решения взети в стаи пълни с тютюнев дим, експлоатация на събитията и референдумите.

Пръв взе думата Петър Стоянович, който обобщи референдума като вид “просветено народовластие”. Той беше допълнен от Мартин Димитров с различните генезиси на натрупване на богатство. Радосвет Радев сподели любимия си референдум (нахлуването на Хитлер във Виена през 1939 г., часове преди решението за доброволно присъединяване на Германската нация).

Сашо Дончев внесе контрапункт, изказвайки вяра в суверенитета на народа, оптимизъм за България и хитра шега за ранния час: “Ако форматът на клубът е английски, защото не се събираме по Гринуийч”. Емил Джасим засегна предстоящия Брексит, а Левон Хампарцумян внедри термина “хормонална носталгия по соца”. Георги Ангелов отбеляза мъдростта и лудостта на тълпите и механизма на колективното решение, но бе “нападнат” от Милка Митева за ТВ изказване относно образованието.

Жечко Кюркчиев изяви желание за прагматизъм и действие на клуба, което бе подкрепено от Мартин Заимов: “Да търсим изход за всеки един от нас и за света”. Мариета Ценова в заключение върна темата в самото ѝ начало – към историята на нашата демокрация и как всъщност това е историята на българските медии.

Кафето (и малините) свърши, а слънцето вече силно пече ли пече. Всички излизат усмихнати и творчески заредени и се отправят към предизвикателствата на новия ден.