В момента, както може би ви е известно, тече Европейското  по футбол за цивилизованинароди, известно още като Европейското a.k.a. пияни галфони се бият по улиците наФранция. Разбира се, както при всяко такова мероприятие, по-широк кръг отнарода гледа мачове и в общественото пространство неминуемо влиза и оценка закоментарите на телевизионните предавания на мачовете.

На едни им било скучно и прекалено сухо. На други пък не им било по вкуса опитите за хитроумия.Трети пък искали повече мълчание, за да се потопим в атмосферата на фенскитескандирания. Четвърти пък направо гледат мачовете на без звук, за да не строшатотново телевизора в жалък опит за саморазправа. Няма угодия.

Особено към класиците от школата на БНТ критиките валят както от любители на футбола, такаи от случайни телевизионни минувачи, които са открили случайно, че рецептите нашеф Манчев са нищо в сравнение със суровоядските гозби на Йоаким Льов,треньорът на Германия. Не били добри коментаторите на обществената медия,твърдят мнозина. Алоу, то и майонезата не е истинска, дипломацията на странатани е разделена между покорно надупване и истеричен патос, а паметникът,отбелязващ 13 века от началото на това чудо, наречено България, в моментаприлича на електрически стълб, проектиран от 2-годишно дете и поддържан отглутница неособено сръчни къртици! 

Затова смятам, че коментарът по БНТ не само е адекватен на нивото ни и си го заслужаваме, а енужно да не бъде отнесен само до футболни мачове и от време на време баскетбол,волейбол и художествена гимнастика. 

Абсолютно всичко в живота трябва да има коментар от БНТ и протяжни студиа със заспиващи отсобствената си скучност гости за пълнеж. Ще бъде великолепно, гениално и не зная защо не харчим всички пари надържавата, за да се превърне тази ми хрумка в задължителна реалност.

Отивате на театър и там постановката е съпроводена от: „Нисичкият актьор в главната роля разтеглякъм другия край на сцената с майсторска реплика, но многото брак в преводапревръща поддържащата женска роля в длъжничка на публиката“. Возите се вметрото сутрин, а коментаторския глас само добавя драматизъм към „70-метровиярейд на бабата с роклята на цветчета, която гардира добре едно място изпод носана бременна жена“. 

Комбинацията от неуместен истеричен фалцет за тъпи и скучни ситуации и полузаспал монотоненговор за истинските драми е задължителна. Опитвате да паркирате и интонациятаескалира, сякаш предстои да биете последната дузпа срещу Мексико през 94-а. Илипък следва първа брачна нощ, а се чува само „това е просто протоколна нощ, еднаот хилядите в богатата визитка на булката“.

Или пък коментарно студио! Жена ви ражда, а в паузата между контракциите водещите исъбеседниците се чудят колко празни приказки може да изсмучат от очевидната силипса на заинтересованост: 

–       Да,това раждане е динамично, но както знаем, вече в Европа няма слаби раждания!
–       Каквае вашата прогноза за следващата контракция?
–       Необичам да правя прогнози, но смятам, че ще е силна. Или слаба.
–       Авашата прогноза?
–       Катона колегата.
–       Благодаряви! А сега нека се потопим във водите на раждането, уважаеми зрители!

Или пък съобщават новините. Както винаги, новините са или тъжни и трагични, или крайнобезполезни. Но нима няколко умело заложени клишета и няколко странни опити захитрина няма да разчупят информирането ни за ситуацията на човечеството? 10човека умират в катастрофи през последното денонощие? Но дали няма да епо-вълнуващо да научим от ко-коментатора, че на тази дата традиционно саумирали по над 5 човека през последните 20 години, а през далечната 1918 годинаедна жена от Годеч се е натровила с гъби? Или пък при новина за Северна Кореясе обсъжда как „младата надежда сред световните диктатори“ Ким Чен Ун езаплашил Южна Корея със своето „атомно нападение“.

Представете си само как хора в минорно настроение в продължение на 2 часа, без дори прекъсванеза реклами да идат до тоалетната, трябва да анализират опашка в НАП за подаванена данъчни декларации – експерти ще оценяват има ли засада при шмугването налелята, която само иска да пита нещо, а след 20 минути излиза, свършилавсичката си работа, или това е допустимо действие.

Животът има нужда от такъв оттенък коментари, анализи и реакции. И ти лично имаш такава нужда.Просто завиждаш на футбола и затова критикуваш. И защото малкото порче не прогнозира какво те очаква през деня. Злобар.