Реформаторският блок преговаря за съставяне на кабинет, в който няма да влезе.  

Патриотичният фронт пък заяви, че ще сформира правителство, за което стана ясно, че няма да получи мандат.     

ГЕРБ първо обясни, че ще подкрепи нов кабинет в рамките на този парламент. После се отказа. Ама пък не отказа преговори с РБ.   

Слави Трифонов става Митьо Пищова – ще се пали. 

Сотир Цацаров става Слави Трифонов – кани шоумена на гости да му каже как, видите ли, споделя вижданията му. Само не знаем дали диванчето в прокуратурата е подобно на това в студиото на бТВ.   

Народните представители няма да гласуват за мажоритарни избори, но пък иначе твърдят уверено в официалните си изяви, че подкрепят волята на суверена.   

Самият суверен не знае каква е волята му, въпреки че я е изразил. Като цяло: Лъки не е котка, а геврек и ситуацията е “из дис лав?”. 

Единственото успокоително е, че идва Коледа и държавата (в криза или не) ще заспи тежък сън поне до Атанасовден, а после леко лениво ще се върне на работа, за да зачака Великден.  

Отвъд надеждата властимащите да преядат, препият и да се кротнат, обаче остават редица проблеми. Проблеми на привидностите. А именно, че нищо не е такова каквото изглежда.  

Референдумът на Слави Трифонов, с който се занимава цялата държава, не е вот в подкрепа на въпросите, останали неразбрани от избирателя. Той е вот против несправедливостта, която същият тоя избирател не знае откъде идва, но знае, че е “спусната от висините”, затова висините трябва да бъдат наказани.  

Самият Трифонов не се грижи за суверена, в който се кълне в едночасовото си предаване. Грижи се за рейтинга си. Ако му пукаше за “народа” щеше да направи партия, с която да се бори първо за одобрение, а после за исканията на одобряващите го.  

Главният прокурор, който прави оперативки с премиера и кани на срещи шоумени, не се вълнува от правата на гражданите. “Прихваща” всичко, което има потенциал да бъде политически субект.  

Реформаторският блок не преговаря за кабинет, за да спасява България. Спасява себе си, защото шансовете им за следващ парламент в оптимистичния вариант е равен на нула. 

Патриотичният фронт не иска да съставя правителство (също в името на страната и стабилността) – пише си актив за следващите избори. Това е подгряваща кампанията кампания, защото опонент на Красимир Каракачанов на следващ вот няма да е Цецка Цачева. Ще е Бойко Борисов.  

ГЕРБ не се бори с популизма, както твърди Борисов в последно време. ГЕРБ измисли популизма на тази територия. И пострада от него. Както загуби изборите от себе си.  

ДПС не иска избори, както твърди. Защото нямало доверие в този парламент и всички изказани пред камери мантри. Иска реална власт.  

Държавата не е в криза нито повече, нито по-малко от преди президентския вот. Ако трябва да перифразираме Нушич – кризата като понятие сме я измислили ние българите. Живеем си в перманентна такава. Но, за да обясним ситуацията трябва да прибегнем до един друг класик – Лукарски, известен със своите обяснения за триковете.  

Та, всичко това са трикове. Трикове за препотвърждаване на властта и поделяне на сфери на влияние. Тъй като всяка разклатена конструкция рано или късно се срутва, по-добре взривът да е контролиран. За да може от останките да се сътвори същата прогнила барака. До следващия трик.  

Всичко е наред. Лъки е геврек. Всички те са загрижени за суверена. От Слави до главния прокурор.