Четири от най-големите разпространители на онлайн съдържание – Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft съобщиха, че са готови да обединят усилия срещу терористичната пропаганда в интернет.

Компаниите ще създадат обща база данни запроследяване на “жестоки терористични изображения” и”терористични видеоклипове или снимки за събиране на последователи”, като си помагат един на друг за по-ефективен резултат. След преглеждането на цифрови идентификатори, които са уникални завсяка част от съдържанието, компаниитесами ще взимат решениеза това дали дадена публикациятрябва се премахне.

“Няма място за съдържание, което насърчава тероризма чрез нашите потребителскиуслуги”, се казва в съобщението четирите компании до медиите.

Сътрудницитеобявиха, че ограничение в онлайн съдържанието ще засегне само публикации, които пропагандират тероризма. Според тях това “е належащпроблем, който изисква специално внимание от технологичните компании”. Четирите онлайн гиганта подчертаха, че остават ангажирани със защитата на неприкосновеността на личния животи свободата на изразяване на потребителите си.