Холивудската 2018 започна тази нощ и със сигурност даде тона и цвета, които ще виждаме от червения килим в следващите месеци. Роклите ще са черни, гримът ще малко (или дори никакъв), думите ще са режещи като с нож, сълзите ще са колкото от вълнение, толкова и от ярост, шегите ще са обрани, трудни за писане и произнасяне, без своеволия и място за двусмислие. Всяка казана дума със статуетка в ръка ще трябва да тежи повече от златото в нея. Защото има още много за казване, защото говоренето едва сега започва.

Бегъл поглед през списъка на отличените и номинираните е достатъчен, за да се убедим, че Холивуд все още е прекалено бял и елитарен, колкото и да се прави на либерален и мултикултурен. Но това, което спаси Златните глобуси от хаштаг #GlobesSoWhite както се случи с Оскарите преди години, не бяха единствено черните рокли на всички жени и смокингите на мъжете.

Беше една 63-годишна цветнокожа и доста пищна жена, всичко което стереотипът за холивудка актриса не е, но и всичко, което холивудските актриси искат да бъдат. Опра Уинфри е безкомпромисен пример, че битките още не са спечелени, но изходът от войната е еднозначен. Отличената с награда за цялостно творчество телевизионна водеща направи това, което по принцип прави най-добре – да разчувства аудиторията и да извади емоцията на първо място. Но този път на десетократно по-високо ниво, толкова високо, че часове след речта ѝ, вече се говори за издигането на кандидатурата ѝ за президентските избори през 2020.

Опра Уинфри на Golden Globe Awards, 2018, Beverly Hills, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

“Искам да кажа на всички момичета, които гледат сега, че идва нов ден на хоризонта. И когато най-сетне пукне зората на този нов ден, това ще се случи благодарение на много удивителни жени, част от които са в залата тази вечер, както и на някои феноменални мъже, които се борят истински да бъдат онези лидери, които ще ни доведат до времената, в които никой никога повече да не трябва да казва ‘Me too’.

Без грим, без суета, безупречно ясна, Франсъс Макдърмънд с Глобус за главна женска роля в драма за Три билборда извън града на Мартин Макдона “Жените в залата тази вечер не са тук заради храната, тук сме заради труда си.”

Лора Дърн със статуетка за ролята си в един от големите победители на вечерта сериалът Big Little Lies: “Нека да научим децата си, че да говорят без да се страхуват от възмездие, е новата пътеводна светлина в нашата култура”

Или ако трябва с едно изречение да обобщим случилото се през 2017 във филмовата индустрия, както на екрана, така и в живия живот, с което ще бъде пропита и цялата 2018 – “Ние (жените) вече не живеем в бялото пространство острани на вестниците, не живеем в дупките между историите. Ние сме историите и вестниците, ние сами пишем тези истории”, Маргарет Атууд в Историята на прислужницата с награда за най-добра главна женска роля на Елизабет Мос.

И като казахме писане, няма как да не свалим шапки и за авторите на откриващия монолог на Сет Майерс, който както сам каза е в ролята на първото куче изстреляно в космоса, т.е първият водещ на награди след избухването на #MeToo. Е, ако някой се е притеснявал, че няма как да има пир по време на сексуален тормоз. Има как.

Виж всички наградени и номинирани

Златен глобус са наградите за игрални филми и телевизионни програми на HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса) и се дават всяка година в САЩ.