На днешната дата Мери Елън Марк би навършила 88 години. Тя е един от флагманите на документалната и портретна фотография, с фокус хуманизма. Безспорно е измежду най-важните културни и субкултурни явления на 20 в. Публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair. Автор е на 21 книги, както и носител на значими признания, измежду които Награда за Изключителен принос в документалната фотография на Lucie Awards (2003),  Награда за постижения в областта на фотографията George Eastman House (2014) и Изключителен принос във фотографията на Световната организация за фотография (WPO, 2014).

Мери Елън Марк, Рат и Майк с оръжие, 1983

Мери Елън Марк описва любимите си фотографии, като “тези за реалността”, непосредствени и истински. Вярва, че снимката трябва да бъде направена и завършена на момента. Говори със съжаление за сегашното поколение фотографи, защото в момента те биват наемани за проекти и по начин твърде различен от този, по който е работила тя близо 50 години. Противник е на фотошоп. Работите и са изцяло направени с аналогови апарати и има афинитет към, както я нарича “уличната фотография”. Обича да снима хора и животни. Не вярва в тежките концепции зад камера. Споменът и например за направата на снимката със слона, е че дресьорът му е бил човек с много голямо его, който просто е отишъл до животното и е увил хобота около врата си. Така, според нея кадърът идва непосредствено и неподправено от хората пред обектива, като нейната цел е да прави снимки, които имат сила сами по себе си, а не такива, които да разказват история “филмите разказват истории. Портретната снимка трябва да е самостоятелно и много силно изображение. И аз винаги съм го чувствала по този начин.”

Тези силни снимки според нея нямат онази декоративна стойност, с която арт света подхожда към фотографията. Силата им е в това, че изобразяват реалността, без сценарий и декор, без фотошоп.

Мери Елън Марк, Хенри Милъл и Туинка, 1975

Ще можем да се докоснем до нейното наследство чрез 47 черно-бели фотографии, изложени между 27 март и 22 април в пространството на Софийска градска художествена галерия. Те включват сериите “Streets of the Lost” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” (Пози) и “Indian Circus” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Това е 136-та самостоятелна изложба на Мери Елън Марк, чиито творби са участвали и в още 250 групови изложби, в престижни международни галерии и музеи.

Мери Елън Марк, Близнаците Тулси и Басант, цирк “Famous”, Индия, 1989

Фотографиите на Мери Елън Марк пристигат в България от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, от 18:30 ч. ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Мери Елън Марк, Тайни надува балон, 1983 

Фотографската изложба на Мери Елън Марк в България е девето издание на платформата “Майстори на фотографията”, представени от Фондации МУСИЗ и Америка за България. Осъществява се в партньорство с VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община. Експозицията може да бъде разгледана  в Софийска градска художествена галерия между 27 март и 22 април.