ТРЪМП е надпис, който сме свикнали да виждаме на сгради и голф игрища. Отвъд представите ни, очакваме да видим на подобни обекти по бреговете на Северна Корея и четем във водещите новини от близките две години ежедневно. От тази седмица свиквай да го виждаш и в учебниците по биология. Учени откриха нов земноводен вид. Характерно за него е, че е сляп и си заравя главата в пясъка. Поради двойнствения си хабитат, новооткрития вид е застрашен от изчезване с напредване на климатичната криза, разбирай по-бързо от нас, като представители на самоунищожаващ се вид.

Великобританската компания EnviroBuild, чиято дейност е свързана с екологични строителни материали, спечели търг за именуване на земноводното и избраха да е кръстено на самия Доналд Тръмп. Името е demorphus donaldtrumpi. Дори създадоха образ на приличащото на червей животно, носещо отличителната прическа на 45-тия президент, на САЩ. Така ясно показват подтекста на действията си, а именно:

 

Да си заравя главата в пясъка е помощно средство на Доналд Тръмп, когато се опитва да пренебрегва научния консенсус относно антропогенната промяна на климата” обясняват “кръстниците”. “Тъй като Demorphus donaldtrumpi е земноводно и в този смисъл особено чувствително към климатичните промени, опасността от изчезването му е реална и резултат на климатичната политика, на съименника му.”

Тръмп систематично твърди, че климатичните промени са спекулативни с комерсиална цел в ущърб на държавата му. Дори заяви, че САЩ се оттегля от Парижкото споразумение, чиято цел е да се създаде глобална политика за борба с вредните емисии.

От друга страна, експерти, сънародници на президента, твърдят че кризата ще се усети много по-скоро от прогнозираното време и са нужни спешни мерки. В рамките на едва 12 години вредните емисии трябва да бъдат намалени драстично, защото в противен случай изхода може да бъде необратим и катастрофален.