news4u

news4u

Вчера най-големите филантропи Бил и Мелинда Гейтс оповестиха публично Годишното писмо за 2019-та на фондацията си Bill & Melinda Gates Foundation.  Озаглавили са го “Нещата, които не очаквахме”. Там те споделят 9 неща, които са ги изненадали (приятно и вдъхновяващо или точно обратно) по време на работата в помощ на глобалното здравеопазване и развитие.

“Преди 25 години прочетохме статия, според която стотици хиляди деца от бедни държави измират от диария. Ние вярваме в свят, където иновациите са за всички и децата не умират от предотвратима болест. Но това което видяхме е свят все още оформен в неравенство и несправедливост”, пишат съпрузите в увода си.

“Това откритие беше една от най-важните стъпки в нашето пътуване към филантропията. Започна с изненада, премина във възмущение, след което се активирахме.”

В тазгодишното писмо има изненадващи теми. Ето избрани 4 от общо 9-те:

  • Колко е важно да се инвестира в увеличаващото се население от млади хора на Африка.

“До края на века почти половината млади хора на света ще са съсредоточени в Африка. От 2020 г. до 2100 г. в останалата част от света ще има спад от 504 милиона деца под 5-годишна възраст до 357 милиона.” Това твърди Бил Гейтс в съпътстващото видео (по-долу). За същият период в Африка броя на децата ще се увеличи от 173 милиона до 293 милиона. Също сравнява средната възраст в момента в Северна Америка, която е 35 с тази в Африка, където е 18. Тъй като най-съществената част от икономическия растеж е човешкият капитал, Бил и Мелинда са убедени, че младите хора на Африка трябва да бъдат здрави и образовани. Инвестицията в тях и младежта като цяло е бъдещето на иновациите и икономическия растеж. А, защо иновациите са важни – в следващата точка…

  • Източници на парникови емисии, които не получават необходимото внимание или “Соларните панели са прекрасни, но трябва да знаем повече за камионите, цимента и газовете отделяни от говедата.”

Колкото и да не му се вярва на г-н Гейтс в един момент се налага да говори за метаболизма и газовете на едрия преживен. Нещо, което знаем и от филма на Леонардо Ди Каприо, но ето как изглежда общата картина представена в писмото на сем. Гейтс.

Определено голям процент от цялото количество парникови емисии е концентриран в производството на електрическа енергия, но не повече от 25%. Веднага след това се нарежда селското стопанство с 24% и призивът да се консумира по-малко говеждо заради отделящите се от добитъка газове.

Сферата на производството не изостава със завоюваните 21% и тук идват няколко стряскащи цифри свързани със строителните материали. Производството на цимент и стомана изисква много енергия от изкопаеми горива, а процесът е свързан с отделяне на вредни емисии като вторичен продукт. Ето и онези цифри, за които стана въпрос по-горе:

Градското население е в растеж, който ще продължава през идните десетилетия. За да подслонят всички граждани, сградите трябва да се удвоят като брой до 2060 г. В световен мащаб. Това се равнява на нов Ню Йорк изграждан всеки месец, считано от този момент до далечната, но и не чак толкова 2060 г. Доста цимент, нали? Ето с това трябва да се справи всеки от нас.

За да сведем до нула парниковия ефект трябва да се работи по всички източници на замърсяване – селско стопанство, електричество, производство, транспорт и строителство.

  • Защо данните са сексистки?

 

Бил: “Прекаравам голяма част от времето си в изучаване на данни относно здравеопазването и развитието. Изумен съм колко малко проучвания има за жени и момичета. Мисля, че основната причина е създаването на изкуствено разделение, при което някои въпроси са “женски”, а други не и женските не са проучени в дълбочина. Това блокира прогреса за всички. Не можеш да подобряваш нещата, ако не знаеш какво се случва с половината население. Няма основателна причина за това особено сега, когато технологиите улесняват събирането на данни.”

Мелинда: “Какъв доход са спечелили жените в развитите държави миналата година? Какво имущество притежават те? Колко часа допълнително прекарват момичетата в домакинска работа, сравнено с момчетата?

Не знам. Нито някой друг знае. Не съществуват такива данни…”

  • Националистическият казус в глобализма.

Мелинда: “… Нищо в това да поставяш държавата си на първо място не изисква да обръщаш гръб на останалата част от света. Ако не друго, то e вярно точно обратното.”

Бил: “… През 2019 г. правителствата ще трябва да подновят финансирането на Глобалния Фонд, едно от най-големите здравни усилия в света. А, Gavi и Алиансът за ваксини, ще трябва да събират средства през 2020 година.

Трудно е да преувеличиш относно това колко добро са направили тези проекти за света. От 2002 г., когато беше създаден Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, са спасени 27 милиона животи. От 2000-та година Gavi са предоставили базови ваксини на над 690 милиона деца. Това е като да ваксинираш всеки жител на Европа.

За мен тези резултати са удивителни. Те показват възможностите на общите действия за идеята. Всички ние имаме участие в здравеопазването и благосъстоянието на най-бедните. Също така е изключително рентабилно: богатите държави харчат по приблизително 0.1% от бюджета си за здравна помощ.

Но се притеснявам, че богатите държави се обръщат навътре и ще ограничат кръгозора си, свеждайки го до собствените си интереси, като считат че тези усилия не си заслужават цената. Или дори всеки да е съгласен принципно, че помощта е важна, ще бъдат толкова поляризирани и политическите им пристрастия ще попречат да предприемат действия.

Това би било бедствие. Днес повече от 17 милиона души, живеещи с вируса на ХИВ получават лекарства от Глобалния Фонд. Без тях те ще умрат.

Това е една от причините, поради която аз и Мелинда винаги ще разказваме истории за успешни случаи. Във време, когато новите безредици ежедневно доминират в заглавията, искаме да продължим да напомняме на хората, че животът на милиони в най-бедните страни на света се подобрява благодарение на интелигентните инвестиции в здравеопазването. Дори само да се грижите за благосъстоянието на вашите съграждани, тези инвестиции са изключително умно нещо, на което да отделите време. Прогресът е от полза за всички.”

Снощи Мелинда и Бил Гейтс гостуваха в Късното шоу на Стивъл Колберт, където говориха за въпросното писмо, но интересен е отговорът, който дадоха на въпроса: “Много се говори в момента, че може би милиардери не трябвало да съществуват. Това се счита за провал на капитализма, защото голяма част от капитала се съсредоточава в едва няколко човека. Какво ще кажете на тези хора, които намират съществуването на милиардери за провал на системата?”

“Мисля, че данъчната система може да бъде направена така, че да взима по-голяма порция от хора с огромно богатство.” отговаря Бил Гейтс. “Тези несметни богатства не бяха направени от обичайни доходи, така че вероятно ще трябва да се помисли за таксуване на капиталовите печалби и данък върху недвижимите имоти, ако искането е да се създаде по-голяма степен на равенство.”

Категорични са, че по-богатите трябва да плащат по-високи данъци от тези в момента, но не са толкова сигурни за специфичната горна данъчна ставка.

“Множество пъти, когато сме били във Франция, са ни казвали: Иска ни се и ние да си имаме Бил Гейтс, иска ни се да имаме динамичен технологичен сектор.” разказва Мелинда Гейтс. “Но, таксите там са направени по такъв начин, че не стимулират добрия растеж.”

И новината – нито един от тези двама милиардери няма да се кандидатира за президент на предстоящите избори идната година в САЩ.

news4u

news4u