news4u

vivacom

Oрганизационният комитет на Олимпийските игри в Токио 2020 използва силно послание за устойчива политика. Те взеха решение да направят медалите на победителите в предстоящата олимпиада, използвайки метали от рециклирани електронни устройства в т.ч. мобилни телефони, лаптопи и др. Всеки един от жителите на страната може да се присъедини към инициативата, предоставяйки своите стари джаджи за рециклиране, а ето и статуса на събраните до момента метали.

Организаторите за разработели план, по силата на който трябва да се съберат 2.700 кг бронз, 30.300 кг злато и 4.100 кг сребро с помощта на дарените от гражданите електронни устройства. Те обявиха, че ще осъществят плана си и 100% от медалите ще бъдат изработени от метали на рециклирани устройства, събирането на които приключва на 31 март тази година.

До момента са предоставени 48 000 тона електроника, от които 5 милиона използвани мобилни телефони. Всички преминават през процес на топене от специално наети изпълнители, акредитирани в съответствие с правителствения акт за насърчаване на рециклирането на малки отпадъци от електрическо и електронно оборудване. Според BBC проектът предлага малко, но ефективно решение за общата борба с електронните отпадъци. Според данни на ООН през 2016 г. светът е генерирал 44,7 милиона тона е-отпадъци. Тази цифра нараства всяка година с между 3 и 4%.

Решението на Олимпийския комитет в Япония не е ново. За игрите в Бразилия също бяха използвани рециклирани метали и 30% от сребърните и бронзови медали бяха направени именно от такива. За пръв път обаче имаме 100% успеваемост и едва ли е случайно, че същата е под японския флаг… Дизайнът на отличията ще бъде показан по-късно тази година.

news4u

vivacom