news4u

news4u

По време на неделната Super Bowl среща в САЩ миналата година са били приготвени близо половин милион тона гуакамоле, според вносителите авокадо от Мексико. А, само през изминалия януари, хранителните магазини в държавата са били снабдени с милиард тона от плода.

Авокадото набра голяма популярност в последните години в цял свят, но какво се случва с милиардите костилки, които остават незасяти? Мексиканската компания Biofase твърди, че благодарение на тях, скоро ще сменим еднократните прибори за хранене, както и сламките с такива направени от биоразградим продукт, произведен именно от костилката на плода.

Технологията “Avoplast” датира от 2012-та година и Biofase се надяват, че ще отговори на всички изисквания от страна на правителства и консуматори, които търсят начин да се справят с пластмасовите отпадъци, 50% от които в световен мащаб са от еднократно употребени изделия.

“Avoplast” има 2 вида продукти. Такива, които са от 70% растителна материя и патент за такива от 100% биополимер направен от авокадови семена плюс други биоразградими елементи. Изчислено е, че разграждането на пластмасовите сламки, които сме ползвали, ще трае близо два века. В сравнение, биопластмасата произведена от Biofase се разгражда за едва 240 дни, твърдят от Now Science.

Основателят на компанията Скот Мунгия твърди, че има една пречка, която спира масовото потребление на разградимия материал:

“Хората все още не са склонни да плащат повече за [продукт], който защитава околната среда.”

Когато се налага да постигнем някакъв напредък по отношение на околната среда и нашия ефект върху нея, потребителите, както и корпорациите ще трябва да склонят, да плащат малко повече пари за устойчива и екологична опция. Ще ни се наложи да правим незначителни промени тук и там днес, преди големите, значително по-трудни, които предстоят. Неизбежно… и на далеч по-висока цена.

 

news4u

news4u