Ако се разхождаш навън на 14 ноември, Луната съссигурност ще грее по-ярко от всеки друг път. Или поне от последните 68 години. Месечината е била в такава близост до Земята през януари, 1948 година. Романтиката ти е вкърпа вързана, защото ноември ти носи Супер-луната, която изглежда многопо-голяма, отколкото обикновено.Няма да я видиш в тази светлина чак до 2034-та, така че не забравяй да хвърлишедин поглед към небето, дори и навън да е студ. 

Според учените Супер-луната настъпва, когато Луната се намира и в перигея на своятаорбита. Така обърнатата ѝ къмнас страна се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максималноблизо до Земята. За това тозифеномен носи и още едно име – перигейното пълнолуние. При него Луната е с14% по-голяма и 30% по-ярка от другите пълнолуния.

Докато такива пълнолуния се случват на околовсеки 13 месеца, то ноември носии специален бонус. Според НАСА ще можем да се радваме на Супер-Луната този месец в рамките на два часа. 

За зрителите в източната част на Северна Америка и Европа най-добрият изглед вероятноще бъде в нощта на 13 ноември или следващата вечер. Докато Луната вероятно ще се вижда през целия ден (в зависимост отоблачното покритие), Супер-луните се гледат най-вече през нощта,далеч от източници на светлинното замърсяване.

Ярката Луна щезасенчи метеоритния дъжд от съзвездието Близнаци. Заради светлината от Супер-луната, броят наметеори, които ще можеш да видиш, драстично ще намали.