Тази година за пръв път на избори ще имаме възможността да отбележим в бюлетината опцията “Не подкрепям никого”. Защо обаче според юристи това може да създаде сериозни проблеми вдемократичната ни система на избори? 

Гласовете на българските избиратели, задраскали квадратчето”Не подкрепям никого” в бюлетината за избор на президент ивицепрезидент, ще бъдат отчитани при определянe на изборната активност и при изчисляванена процентите на подкрепа на отделните кандидати.

Спорното квадратче бешевключено в бюлетината след като гласуването стана задължително. Но как дазадължиш да гласува този, който не подкрепя никого? Това доведе и до новотоквадратче. Юристи разкритикуваха тази опция в бюлетината, защото гласуването еизразяване на подкрепа за някого, и тук става объркването: отиваш да гласувашза „никого“?

Скандалите около малкотоквадратче заплашиха да обърнат правителството

Само две седмици преди изборите депутати набързопрекроиха за пореден път изборния закон. Причината беше в начина на броене нагласовете от квадратчето „Не подкрепям никого“. Преди последните промени,Народното събрание определи гласовете от това квадратче да се броят приопределяне на изборната активност, но да не се броят при изчислението накрайния резултат на кандидатите за Дондуков 2.

Това предизвика гнева на част от депутатите от коалиционнияпартньор на ГЕРБ – Реформаторския блок, както и на народни представители отлевицата. Сигнали за нарушаване на Конституцията дойдоха и от юристи.

„Конституцията изисквав изчисленията да бъдат включени всички действителни гласове, а Методиката към Изборниякодекс изключва част от тях. По този начин Конституцията и методиката за резултатитевлизат в пряк сблъсък и е много вероятно изчисленията да се окажат противоконституционни“,това обясни преди последните поправки на Кодекса адвокат Грета Ганева.

Сигналите на юристите бяха подкрепени и от омбудсмана МаяМанолова, която определи решението на законодателя за двойния стандарт вброенето на гласовете като шизофрения.

И така се стигна допореден ремонт на изборния закон – гласовете “Не подкрепямникого” да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори,т.е. на президентски и на кметски. Протестният вот няма да се включва при определянена крайния резултат на пропорционални избори – парламентарни, за евродепутати иза общински съветници. Мотивът, лансиран от реформаторите, е да не се вдига изкуствено4-процентната бариера за влизане на партии в парламента. Тогава от кораба ще изпаднат много от по-малките партиии е много вероятно парламентът да остане само с три от най-големите: ГЕРБ, БСПи ДПС.

От ЦИК са железни

Говорителят на ЦИКАлександър Андреев обясни,че комисията ще спазва определената от Изборния кодекс методика. Исега, отново променена, тя ще се спази. Гласовете от квадратчето „Не подкрепямникого“ ще се броят, за да се определи активността на изборите, ще се броятобаче и при определяне на крайния резултат от вота.

В крайна сметка на предстоящите президентски избори, при отчитане навсички действителни гласове, включително и вота “Не подкрепям никого”,на втори тур ще отидат двамата кандидати с най-много реални гласове. Вбюлетината на балотажа се очаква да има три опции – имената на двамата кандидати,събрали най-голяма подкрепа на първи тур, и “Не подкрепям никого”. Запрезидент обаче ще бъде избран кандидатът, който е получил повече гласове всвоя подкрепа, независимо от протестния вот на втори тур.

На теория е напълно възможно да си изберем следващияпрезидент с 3% от гласувалите, ако навтори тур 90% отбележат квадратчето „Не подкрепям никого“, 3% за кандидат 1 и2% за кандидат 2. Nice, a? Протестниятвот не побеждава системата, той просто я затвърждава.

След всички промени на Изборния кодекс остава измамнотоусещане като при играта на белот. Все някой някъде мами, за да надцакаопонента. Сега обаче остава въпроса избирателят в играта ли е изобщо. Защотополитическата система се пази. Може да се напада пред камерите, да си отправяобвинения по вестниците, но никой не отпада от играта. Гарван гарвану око невади.

Оказва ли се вярна формулата, че т.нар. наказателен вот наказва единствено избирателя?Отговорът – след изборите…