Точно когато отзвукът от решението за Брекзит заглъхваше в Европа, вчера градусът на обществения интерес отново се покачи внезапно.

Вчера съдът в Лондон отхвърли възможността правителството само да задействачл. 50 от Лисабонския договор и да започне процес на преговори с Брюксел занапускане на ЕС, без такова решение да е минало през парламента.

Британският парламент е разделенна две камари – горна на лордовете и долна на общините. Тази на лордовете епо-вероятно да отхвърли Брекзит. Решението на камарата на общините обаче щебъде определящо. В нея на пръв поглед преобладават защитници на напускането наСъюза, но поради спецификата на парламентарно представените партии и крехкотомнозинство шансовете Брекзит да не мине са значителни.

Асошиейтед Прес обяви съдебното решението като “най-важният конституционенказус” в съвременната история на Великобритания.

Въпросният чл. 50 урежда реда и процедурите, по които страна-членка на ЕСдоброволно напуска Съюза. Процесът отнема поне 2 години. Тъй като до моментаняма напуснала ЕС държава, процедурата не е била извършвана на практика.

В свое интервю за ВВС Лорд Кер, автор на прословутия член и бивш посланикна Великобритания в ЕС, Кралството все още има възможност да промени позициятаси по отношение на Брекзит. Той твърди, че парламентът или обществото отновотрябва да се произнесат чрез гласуване в близките 12-18 месеца.

Тереза Мей обяви, че ще правителството ще обжалва решението на съда иподчерта, че парламентът е одобрил референдума, на който Обединеното кралствогласува да напусне Съюза. Решението на следващата инстанция – Върховния съд –може да бъде обжалвано в Европейския съд.

Премиерът на Великобритания не се е отказала да задейства чл. 50 до края намарт 2017 г. и нейният говорител заяви, че тя ще се свърже с председателя наЕвропейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще потвърди намеренията си за задействанена процедурата. В същото време в своя туитър акаунт Европейската комисия обяви,че замразява преговорите по напускане на Обединеното кралство.

Решението на съда на практика показа, че съдебната система може да промениизцяло плановете на правителството и по този начин да нагнети политическатаобстановка в страната.

То не е окончателно. На практикато не решава нищо. До момента то дори не е успяло да промени позициите наполитическите лидери във Великобритания. Но то е уникално с това, че е още еднавъзможност. Че е първа стъпка към желанието на милиони, които подписахапетицията срещу Брекзит – или да се повтори Референдума, или Парламентът давземе решението по чл. 50.

Решението на съда се отрази и на британската икономика – само часове следнеговото оповестяване курсът на паунда спрямо долара се повиши с 1,44% до 1,24 USD.

Така в края на годината все още не е ясно далиВеликобритания е взела решение за Брекзит и новата страница в историята наКралството и на ЕС ще бъде написана догодина…