Ох, олекна ни. 

На цялата нация едновременно ни падна камък от сърцето, защото вече не се чувстваме колективно виновни за случилотосе в берлинското метро.

Изродът, ритнал 26-годишната жена по стълбите, не ебългарин!

Циганин е!

Вече всичко е наред. Ръката на младата жена автоматичнозаздравя, след като разбра истината. „Чувствах се счупена, докато мислех, чеизвършителят е българин, но щом разбрах, че е от гетото в Максуда, моменталнооздравях” – сякаш каза ръката в ексклузивно интервю за CNN.

По наши земи обичаме колективността. Когато Кобрата бие –бие цяла България. Когато Светослав Стойков рита жена по стълбите… я ритасамо той. Само че докато още не беше ясно какъв точно е цветът на кожата наизвършителя, във въздуха витаеше едно колективно чувство на вина. „Как можетакова нещо, българин! Срам ни е! А мислехме, че е бежанец!”. Чувствахме сетака, все едно онази монахиня от Игра натронове ни е извела голи по улиците на Берлин, удря звънеца си и вика „Shame! Shame!”, докато другите народи цъкат с език и ни плюят.

Колективното чувство за вина обаче рязко изчезна и сепревърна в добрата стара омраза. Много по-лесно е да мразим, отколкото да сечувстваме виновни, най-вече защото мразим да се чувстваме виновни. Но тук неспоря – имаме пълното право да мразим такива индивиди. В общи линии целиятцивилизован свят го мрази. Сигурно даже и от БХК го мразят.

Мразим го с право, защото подобна непредизвиканажестокост показва скотски нрав, липса на каквото и да е образование и извратенаценностна система. Само че това са все неща, които – няма какво да се лъжем –важат за много от жителите на ромските махали в България. Тук не става въпросдори за расизъм и слагане под общ знаменател и няма защо да проявявамекриворазбрана толерантност. Който мисли, че е много по-различно из въпроснитегета и че там никога не е ритана жена – да отиде да поживее там. Само че тозижител на Максуда не е причина, а следствие. Един предизвикващ отвращение краенпродукт на една сбъркана система, започваща с политиката и завършваща с моралаи възпитанието.

Добрата новина е, че не е възможно българин да направинещо подобно. Подчовекът от видеото вероятно е израснал бедно, не може данапише две изречения на български без грешка и обожава чалга. А както добрезнаем, всички българи растат минимум в средната класа, имат високо образование,никога не допускат правописни грешки (особено в интернет), а най-досадното им качествое, че понякога надуват Шопен между 2 и 4 следобед.

За уважението към жените и моралния компас пък няма каквода говорим – българин никога не би посегнал на жена! Ония статистики, че всякачетвърта българска жена е жертва на домашно насилие, са някакви неолибералниизмислици.

Затова Светослав Стойков не е наш проблем. Ние сме напълноразлични от него.