В литературната 2016-а набългарския пазар се случиха някои доста интересни неща. Проведе се първото литературнориалити предаване, а романът на победителя Георги Бърдаров привлече голямочитателско внимание. Протече и поредното издание на Софийския международен литературен фестивал, на който гостуваха важни и интересни международни писатели. Появиха се нови и смели малки издателства. Новото издание нафестивала Cinelibri впечатливсичките си посетители и дадевъзможност на 1/3 оттях да се напият с Бегбеде. И така нататък, и таканататък.

Ефектът на подобни събития обаче е субективен и не може дабъде измерен с друго освен с продажби. Възприемането на литературата есубективно занимание, но консумацията и потреблението – не. Най-продаванитекниги за период от време не означава, че тези книги са най-смислените,препоръчителните и важни. Не означава също и че са най-четени. Означава просто,че най-много хора са се бръкнали да ги купят. Нищо повече.

По най-продаваните книги не може да се вадят заключения занищо друго освен за успеваемост на въпросните заглавия като продукти. И катовсеки продукт те са обвързани с понятия като маркетинг, позициониране,разпространителска мрежа, правилно таргетиране, дизайн и др. Ясно е, чепосетителите на различните книжарници са различни – едни са бестселърите натутраканската местна книжарница, други са на различните вериги в Стара Загора,трети и четвърти са тези на Софийските. За представителна извадка и дума неможе да става, защото не всички големи книжарници обявяват списък снай-продаваните си книги и следователно никой няма да се наеме да обобщаваданните от него.

Това е списъкът с 10-те най-продавани книги в една отголемите вериги книжарници в България.

1. Малкият принц, Антоан дьо Сент-Екзюпери
За поредна година Малкият принц е една от най-продаваните книги. Това се дължиосновно на нейната зверска универсалност и прилични цени – можеш да я подаришна всеки за всякакъв повод от дете до възрастен човек с оправданието, че това екнига, която трябва да се чете на всеки 10 години.

2. Хари Потър и Прокълнатото дете, част 1 и 2, Дж. К. Роулинг, Джон Тифани, Джак Торн
Машината за пари Хари Потър за пореден пътсе задейства. Феновете на поредицата получиха мъничко парченце завръщане вмагическия свят на Хари, а книгата за няколко месеца успя да надмине всичкиочаквания за успех.

3. Аз преди теб, Джоджо Мойс
Драматичната любовна история междупарализиран и красив затворен в себе си млад мъж и симпатично чалнатата муболногледачка се завърна в играта с обновени сили след екранизацията на романа.Романът излиза през 2012-а година и оттогава е една от най-четените съвременнилюбовни истории.

4. Обичам цветовете, изд. Миранда
Модата на книгите за оцветяване все още нее минала. Затова подобните издания стават все по-многобройни. Никой не може даме убеди, че българинът има чак толкова време за губене в оцветяване на мандалисрещу стрес.

5. След теб, Джоджо Мойс
Не е изненадващо, ще и продължението на Аз преди теб следва плътно бестселъроватасъдба на сестра си.

6. Нови 101 отбивки, Иван Михалев, Елина Цанкова
Къде, кога и как да пътуваме в България,разказано и заснето от първо лице. Страхотно е, че се появиха подобни книги иочевидно много хора смятат така. До преди 2 години книги от рода на 501 места, които трябва да видитепривличаха много купувачи, но да бъдем честни – 101 места от България иматмного по-голямо значение в локално отношение.

7. Кривата на щастието, Иво Иванов
Надявам се тази книга да е среднай-продаваните и следващата, и по-следващата година. Стискам палци и да е среднай-четените, защото това значи, че някъде там, в черната тъмница наобществото, има лъч надежда.

8. Богат татко, беден татко, Робърт Кийосаки
И 50 подобни книги няма да ти помогнат дастанеш богат. Имай го предвид. Ако обаче четеш Кийосаки с развлекателна цел ине вярваш, че ще придобиеш бизнес мисленето му след 100 прочетени страници,чудесно. Няма да скучаеш.

9. Chanel. Животът ѝ отблизо, Лиза Чани
Лъскавото изданиес твърди черни корици за живота на Коко Шанел явно привлича дамското внимание.Биографичните книги за симпатични и интересни личности винаги са актуални илесно решават въпроса с не знам какво мисе чете или не знам какво да купя заподарък.

10. Човек на име Уве, Фредерик Бакман
Бакман е единот най-обсъжданите автори в социалните мрежи. Първият му роман на българскиезик е една забавна и непретенциозна книга, която е подходяща за различен видчитател. Знаете ли кой е един от най-често задаваните въпроси в книжарница? Каква книга да купя на някого, когото не познавам?