Да е златно. Да е пищно. Да е богато и тежко.

Да е Дали.

Склонността към ексцентризъм и изобилие на Салвадор Дали са пословични и известни на всички. Художникът, чийто личен стил е популярен дори повече от произведенията му, държи да бъде уникален във всяко нещо, с което се захване. Вечерите, които той и съпругата му Гала организират, не правят изключение. Нещо повече – те са едно от най-ярките доказателства на тезата.

Вкусът към партитата на ексцентричното семейство остава жив дълго след смъртта на създателите ѝ. За това, разбира се, е виновен Салвадор, който приживе решава, че ще увековечи звездността им в книга, в която освен че описва любимите рецепти на половинката си, ги илюстрира подобаващо. Книгата Les diners de Gala излиза за пръв път през 1973 година. Съдържа 136 рецепти, разделени в 12 тематични глави, илюстрирани от Салвадор и Гала. Днес тя се преражда в златно секси издание на Taschen, което запазва изцяло концепцията и илюстрациите на оригинала. Освен това всяка част от Les diners de Gala е придружена с разсъждения на г-н Дали по различни теми като разговорите по време вечеря, например. Допълнителен бонус са и снимките, на които художникът позира до богато отрупани с ястия маси.

Книгата е посветена на музата на живота на Салвадор Дали – неговата половинка Гала. Гала е родена в Казан, учи в Москва, а по време на престоя в лечебно заведение в Швейцария се запознава с Пол Елюар, за когото впоследствие се омъжва. Това не трае дълго и дори наличието на дете не пречи на свободолюбивата Гала да търси по-вълнуващ живот. Тя го намира в лицето на 10 години по-младия от нея Салвадор, с когото се превръщат в двойка, която остава в историята като една от най-пищните и колоритни. Глава 10 от Les diners de Gala е посветена на храните-афродизиак и закачливо е озаглавена I Eat Gala.

Сексуалната пикантерия настрана, книгата е феноменален сборник с изкусни рецепти на едни от най-великите френски готвачи на миналия век. Ясно е, че не става дума за ежедневни практични рецепти, а за сложни пиршества за сетивата.

Самият Дали казва за книгата:

Les diners de Gala е изцяло посветена на удоволствието от вкуса… Ако сте един от онези, които постоянно броят калориите в менюто си и които превръщат щастието от храненето във вид наказание, затворете тази книга веднага; тя е прекалено жива, прекалено агресивна и прекалено нагла за вас.

И за да е още по-интересно, можеш да видиш една от рецептите:

Жабешки пирожки

2 супени лъжици масло
1 бр. шалот, ситно нарязан
половин китка магданоз
1 скилидка чесън, счукан
36 малки жабешки бутчета
4 супени лъжици брашно
2 жълтъка
1 яйчен белтък
255 грама крема сирене
255 мл кисело мляко
1 кофичка гъста готварска сметана
1 връзка див лук, нарязани на ситно
1 супена лъжица черен пипер на зърна
Сол на вкус

Ситно нарязаният лук и магданоз се задушават в масло в продължение на пет минути. След това се добавят жабешките бутчета и чесъна. Добавят се сол и черен пипер, след което се готвят в продължение на 10 минути, като разбърквате през цялото време.

Към сметаната и киселото мляко добавяш лук, пипер и сол и приготвяш сос, който остави да се охлажда.

В купа за салата, смеси брашното с жълтъците и крема сиренето. Добави  обезкостените бутчета и ги оваляй много добре в сместа, като добавиш и сол и черен пипер.

Разбий белтъка на яйцето на сняг, преди да го добавиш към бутчетата. Разбърквай с дървена лъжица, за да се оформят пирожки, след което ги сложи да се запържат в гореща мазнина. Когато цветът на пирожките стане златист, ги извади от мазнината. Сервирай много горещо и в компанията на охладения сос.

Можеш да вечеряш всеки ден като семейство Дали, ако си купиш Les diners de Gala от тук. Цена 49,99 евро.