Ще го пропуснете, надписът е малък. Ще намерите градчето, нарича се Берналда, но е възможно да не откриете мястото. Всъщност е на централната улица, точно срещу мъничък площад, където паркирате колата. Вратата не се откроява, портата по-скоро е прикрита, за да не се забелязва. Тротоарите са много високи, вратата на колата задължително ще се удари веднъж или два пъти, после още веднъж, но това е Италия, не ви прави впечатление.

Фотография: Xperia

 

 

Фотография: Xperia

Фотография: Xperia

Провинция Матера, регион Базиликата. Пътували сте до Бари като всички останали, оттам с кола насам-натам, но всъщност в един момент ви втръсва от традиционния маршрут и поемате или към Неапол, нищо че е далеч, или към Берналда, нищо че е близо. Причината за последното пътешествие може да бъде само (или поне основно) любопитство към хотела на Франсис Форд Копола, все някъде сте чували или чели за него, Palazzo Margherita. Малък е и достатъчно скъп, неуместно скъп на моменти, но има място за еспресо, място за лек обяд, място за разговор. Трябва да го видите.

Фотография: Xperia

Фотография: Xperia

 

В зависимост от часа на вашето пристигане ще пиете късо еспресо, капучино или мимоза. Нищо, че последното е изобретено през 1925 в Риц Париж от легендарния Франк Майер, който забърква равни части шампанско със студен сок от портокал, но вие може да опитате и със студен сок от грейпфрут. Париж, Берналда, няма значение.

Веднъж в Palazzo Margherita, животът се връща. Усещането е, че голяма къща оживява пред очите. Сякаш запустяла до вчера, а сега – хоп, събудена, диша, наоколо тихи разговори, други разлистват неделното издание на Corriere della Sera, онези там просто пият сами сутрешното си кафе. Таваните и орнаментите по тях говорят за миналото, но без да изискват прекалено познание, загатват случки. Плажовете се на десетина минути, казва барманът. Всъщност на 20 минути.

Фотография: Xperia

Копола: Palazzo Margherita е сбъдната мечта със своите магически градини, срещите на семейството в разкошния салон за каквото и да било – празници, приглушени срещи, чай, вечери или гледане на филм.

***

Всички фотографии са направени с изключителната камера на мобилен телефон Xperia XZ. Материалите са част от поредицата #xperiatravel. Очаквайте скоро на egoist.bg Епизод 9.