Привет. Ако надцениш действителността и подцениш силата на мисълта, междувременно може да пропуснеш и целта.

Да бъдеш щастлив е нищо; да се смяташ за щастлив — всичко.

Оноре дьо Балзак

Културата не представлява едно цяло, тя се състои от много на брой неща.

Факт е, че много от стойностните филми не достигнаха до номинации на тазгодишните награди.

Трудно можеш да засегнеш нечии чувства, когато става въпрос за мода у нас. Всеки ходи така, както намери за достатъчно приятно.

Нощта на Оскарите, като всяка пищна церемония, може да се похвали със значителен брой възможности за неловки моменти и гафове. С присъствието си там започваш да дължиш нещо, което се заплаща единствено с цената на собствените ти странности. Kато например навика на Никол Кидман да аплодира по един особено зловещ начин.

Или фактът, че не всеки знае кой е Мат Деймън. В очите на някои, които не се нагърбват със запомнянето на недотам важни неща, актьорът носи разпространеното американско име Бен.

Моментът, в който Кейси Афлек грабна Оскара за най-добър актьор под носа на Дензъл Уошингтън. Макар и врял и кипял в професията, актьорът не скри разочарованието си. Още един в отбора на онези, които вече окончателно презряха Академията.

Когато в ушите на всички прозвуча “Can’t Stop The Feeling” на Джъстин Тимбърлейк, те плавно се впуснаха във вихъра на песента. С изключение на Стинг. Той следваше свой собствен, неподражаем ритъм и в главата му звучеше нещо малко по-така.

 

Церемонията, както и да го погледнеш, имаше своите скучни моменти, които можеха да се използват за нещо далеч по-смислено. Криси Тейгън например се възползва от това, че беше седнала по-назад, за да навакса със съня.

А Мат Деймън не стига, че го прекръстиха с традиционно дотегливото име Бен, но също така го сложиха да седне на изпочупен стол. Несъмнено е имал и по-добри вечери от тази.

Щом някой е решил  да засрами Скарлет Йохансон на червения килим, то тя е готова да отвърне със същото.

Бианка Бланко изглежда не изпитва особено чувство на свян, когато ясно личи крещящата нужда от зареждане на личния гардероб с най-необходимото.

Крис Дженър пък си няма идея какво символизират онези сини лентички, които значителен брой знаменитости носеха по време на церемонията. По този случай – добре е да знаем, че те са знак на подкрепа към защитническата група Американски съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union), която се обяви против забраната на Тръмп срещу граждани на седем мюсюлмански страни.

Друг голям гаф на Академията стана отдаването на почит в памет на австралийската филмова продуцентка Джан Чапман, която в действителност си е съвсем жива и здрава. Джанет Патерсън всъщност е нейна приятелка четирикратно номинирана за Оскар за дизайн на костюми, починала през октомври 2016 г. Една погрешно използвана снимка има силата да те заличи от лицето на Земята.

A наградата за най-неловък момент отива при сбърканото картонче, което даде още по-сбъркани нови надежди. Междувременно някой си заплю ролята на отварящият пликове, ако някой ден тази абсурдна сцена прерасне във филм.

Съдбата и иронията имат навика да се преплитат така, че трудно да им разгадаеш сценария предварително.

Легендата разказва, че на езика на северния народ сами една от думите за Северно сияние се превежда като светлина, която може да бъде чута – те смятат, че сиянието се характеризира със свой собствен звук.

Не позволявай на никого да погълне теб и миниатюрната ти, но съвсем смислена философия.

Нещо като Боуи в купето за непушачи, на когото след три минути казват да напусне. Когато го питат за името, той се представя като Ciggy Stardust.

Четете всеки ден преглед на социалните мрежи в egoist.bg