През 2016 година, на прага на 2017 година, съществуват три колосални глупости, някакви инфекциозни болести, за които отдавна е открит лек,ала ние вкупом отказваме да приемем. Не подредени по важност, глупостите са:денят за размисъл, забраната за съобщаване на резултати по време на изборния ден ипресконференциите в НДК.

Рентгенова снимка на ситуацията в момента дори е излишна,обикновен поглед дава ясна представа колко безумни са и трите глупости. Защастие, поне последните две имат лесно решение.

В някакъв смисъл и трите глупости, пардон – колосални глупости – са символ натъпота и единственото, за което помагат на гласоподавателя е да се засилиерозиращата му вяра в здравия разум и демокрация. Нито една от трите глупостине спира незаконната пропаганда, кретените,фалшификациите. Но тези глупости дават знаменателна зелена светлина насвещената тъпота. Не ми се иска да си спомням за протяжните и дори лишените отегоцентричност пресконференции, които слагат някакъв “логичен” финал наизборния ден. Като добавим към това и разни стожери на демокрацията, органи надемократичния изборен ден, които изглеждат като жизнерадостния непобедим кукленгерой Петрушка през целия ден, циркът е пълен, изборната неделя се превръща вистински фарс.

Използвам покъртителната дума “призовавам” за първи и последен път. Призовавамводещите български медии да се обединят и да съобщават резултатите през целияизборен ден. Всичко останало прилича на футболен мач, който гледаме на живо потелевизията, не виждаме резултата, но отваряме фейсбук, за да го разберем.Решението да не се съобщават резултатите в изборния ден е вменено като разумно поедна причина – да се държат гласоподавателите далеч от урните. Идеята наизборите е обратната. През 2016 година е крайно време нещата да си дойдат намястото.

Единственият начин хората, които имат право на глас, да бъдат въвлечени вмашината, наречена избори, е да имат непрекъсната и меродавна информация. Акощете – дори насъскани да гласуват. Данните през целия ден ще превърнат изборитев демократичен мач – какъвто е изначалният замисъл на изборите като такива. Зада се случи, големите медии трябва да се обединят и заедно да съобщаватрезултатите.

За пресконференциите вече стана ясно. Ако думата “бойкот” ти харесва, нищо чесъдържа името на министър-председателя, използвай нея. Журналистите няматникаква работа в НДК в нощта на изборите. Същото важи и за политиците.