Ако някога си бил един от онези, които не могат да вземат решение на каква дейност да посветят петък вечер – дали да посетят страхотен бар, да отидат на кино или театър, или просто да посетят място, на което никога не са ходили преди – проблемът ти лесно би се разрешил с Jameson Cult Film Club. На 19 май се проведе четвъртата среща на култовия клуб и само онези, които присъстваха на нея знаят какво са изпуснали онези, които не са.

Jameson Cult Film Club е специално събитие на любители на киното, които желаят да надскочат обикновеното филмово изживяване. Една от думите, които най-добре описват клуба, е интерактивност. Може да добавим и оригиналност, пищност, креативност. Най-вероятно вече става ясно, че говоря за нещо наистина специално.

Мястото е Nu Boyana Film Studio, в което огромно хале приютява елементи на бар, театрална сцена и кино салон.

Филмът в сърцевината на събитието е Мълчанието на агнетата.

Да, гледал си го толкова много пъти, че има шанс през съзнанието ти да мине идеята си спестиш поредната среща с него. Но това би било грешка. Прожекцията му в рамките на Jameson Cult Film Club е съчетана с разиграване на живо на най-впечатляващите сцени от филма в реално време.

 

 

Докато на екрана Антъни Хопкинс с лекота се справя с двамата си надзиратели, пред очите ти клетката, която си видял още на влизане в халето, се осветява и Ханибал – от плът и кръв, оживява.


Така нареченото 5D изживяване няма нищо общо с нещо, което си гледал досега. Атмосферата е впечатляваща – не си в кино салона, а на самата снимачна площадка. Стоиш на режисьорски стол (или на бар стол, или на възглавница – изборът си е твой) и се наслаждаваш на няколко изкуства в едно.

Звукът е брутално реалистичен и те връхлита от всички страни. Опиянен си от обстановката.

А за да се потопиш в обстановката още повече, компания ти прави и питието ти, което те очаква още на влизане. Няколко мини бара са разположени из цялото хале и чаровните бармани са на линия, за да вдигнат градуса на вечерта ти.

В хипнотичната атмосфера на преливащите едно в друго изкуства самият ти ще се почувстваш част от шоуто. И няма да сгрешиш. Идеята на Jameson Cult Film Club е именно тази.

фотограф – Петър Хаджиколев

Колкото до Мълчанието на агнетата, от уважение към култовия статут на филма, ще споменем, че филмът е вдъхновен от едноименния роман на Том Харис и излиза на голям екран през 1991. Историята е вдъхновена от реалното познанство и връзка на професора по криминология и профайлър Робърт Кепел със серийния убиец Тед Бънди. Бънди помага на Кепел с разследването на друг сериен убиец.

В главните роли в Мълчанието на агнетата са феноменалните Антъни Хопкинс и Джоди Фостър, а режисьор е наскоро починалият Джонатан Деми. Филмът е носител на 5 награди Оскар – за най-добра главна мъжка роля, най-добра главна женска роля, най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий. Общата продължителност екранно време на Атнъни Хопкинс в Мълчанието на агнетата е точно 24 минути и 52 секунди – всеки миг от които достоен за Оскар. Но ти добре знаеш това.

Знаеш и че д-р Ханибал Лектър отдавна е надскочил живота си в книгите на Том Харис, както и кожата на Атнъни Хопкинс, и се превръща във вдъхновение за нови проекти като сериала Ханибал. Там в ролята на Лектър влиза Мадс Микелсен и успява да й придаде нов мрачен чар и елегантност.

Култовите филми са именно това – константно влияещи на киносредата и развиващи се по начини, които не могат да бъдат предвидени.

Jameson Cult Film Club ни припомня такива. Защото великите никога не се изтъркват.