Тази вечер, от 20 часа, в  Nu Boyana Film Studios ще има ненормална прожекция на култовия филм Мълчанието на агнетата.

Припомняме Мълчанието на агнетата е американски игрален филм от 1991 година, носител на пет Оскара – за най-добра мъжка роля – за величествения Антъни Хопкинс, за най-добра женска роля – за невероятната Джоди Фостър, за най-добър режисьор – за майсторството на Джонатан Деми, за най-добър адаптиран сценарий – за историята на Тед Тали и, разбира се, за най-добър филм.

 

Събитието посветено на кино шедьовъра е от култовия филмов клуб на Jameson Irish Whiskey. Представлява интерактивна кино вечер от световна кино инициатива, в която образите от екрана се пренасят между зрителите, култовите сцени се случват на живо от специален актьорски състав, а цялостното усещане е за присъствие по време на снимките на филма.

Последно бяхме на подобна прожекция на Криминале на Тарантино, където десетки образи бяха пресъздадени от млади български актьори с шеметна хореография и визуално разтърсваща сценография.

Предстоящата прожекция на Мълчанието на агнетата вероятно ще бъде подобно кино преживяване със задължителното пътуване както във времето, така и в пространството, където всеки е въвлечен в атмосферата на филма.

 

Емблематичният Мълчанието на агнетата е може би най-прочутия и всепризнат психо трилър в историята на киното. Милиони фенове все още изтръпват при спомена за образа на д-р Ханибал Лектър и вледеняващия глас на психиатъра с канибалистични наклонности, изигран блестящо от големия Сър Антъни Хопкинс.

„Не му казвай нищо лично. Никак не ти трябва Ханибал Лектър да се вмъкне в съзнанието ти. Не докосвайте стъклото. Не го доближавайте. Подавайте му само мека хартия, никакви моливи, писалки, кламери. Ползвайте само таблата за храна. Ако се опита да ви даде нещо, не приемайте. […] Ще ви покажа защо държим на тези мерки. На 8 юли 1981 г. той се оплака от болки в гърдите и бе отведен в лечебницата. Развързали го и му свалили маската за ЕКГ. Сестрата се навела над него и ето какво й направил. Лекарите успяха да й понаместят челюстта и спасиха едното око. Пулсът му не се покачил над 85 дори когато й сдъвкал езика.”

Смразяващата кръвта прожекция, разбира се, ще бъде комбинирана със сгряващо кръва уиски. Тоест, емоциите са гарантирани.