Душен следобед. Облакътяваш се на бара с хамлетов комплекс – да пиеш или да не пиеш първото за деня. Мислите ти траят няколко секунди. После поръчваш…

Ето нашата селекция, както и малко история, с която да блеснеш пред другите, които ще се наредят на бара до теб. 

Lillet

Алкохолно съдържание: 17%

Съвети за консумация: Lillet е аперитив и най-подходящата за него е температура от 6 до 8 градуса. Може да му се добави и лед по желание, и резен лимон или лайм. Подходящ е за коктейли с билки.

История на продукта: Историята започва с Жан Лиле, който през 1680г. решава да се премести в югозападната част на Франция –Подансак. Години по-късно, неговите потомци Реймънд и Пол, търговци на изискани вина, ликьори и спиртни напитки, основават Lillet – смесица на вина от Бордо и ръчно изработени плодови ликьори.

През 1937 г., първата голяма рекламна кампания на Lillet е предназначена за американския пазар. Кампанията, използваща рисунки на френският художник Робърт Уолф, става популярна в САЩ и Франция.

След Втората световна война Lillet се превръща в звездната напитка на всеки модерен бар в Ню Йорк. Lillet става една от 100-те най-продавани марки във Франция (1999).

Ricard Pastis De Marseille

Алкохолно съдържание: 45%
Тази анасонова напитка все още се приготвя по оригиналната рецепта на Пол Рикард, която се пази в тайна от 1932 г.

Съвети за консумация:
Пастис Ricard трябва да се сервира студен. Питието се приготвя чрез добавяне на 100мл охладена вода към 20мл Ricard, като кубчетата лед се поставят последни.

История на продукта:
Всичко започва в Марсилия през 1930 г., когато Пол Рикард, син на търговец на вино, мечтаел да намери формула, „която да отговаря на вкусовете на всички”. През 1932 г. той най-накрая получава рецептата си, заявявайки „Това ще се нарича Ricard, истински пастис от Марсилия!”

Pernod Anise

Алкохолно съдържание: 40%
Първоначално създаден като анасонова алтернатива на абсента, забранен през 1915, Pernod бързо се превръща в основен аперитив както във Франция, така и извън нея. Днес Pernod е една от най-известните анасонови напитки по цял свят.
В състава му доминира звездовиден анасон и билки, които му придават типичния кехлибарен цвят. Когато се смесва с вода, той получава тайнствено мътен блясък.

Съвети за консумация: Pernod не се пие чисто, а се разрежда с много студена вода в съотношение 1:5 или според личните предпочитания и се консумира като аперитив.

Съставки на продукта: Уникалният вкус на Pernod се дължи на единствена по рода си комбинация от звездовиден анасон и 14 различни билки.

История на продукта: Pernod е една от най-известните анасонови напитки днес. През 1805 Henri-Louis Pernod създава първата дестилерия за абсент в Понтарлие, Франция. От първата дестилерия Maison Pernod-Fils до скандалната забрана на абсент, от Бел Епок  до преоткриването на оригиналната рецепта, богатата история на Pernod обхваща повече от два века. През 1926 Pernod се завръща с анасонова напитка (40°), която замества абсента и която все още се произвежда до ден днешен.

Pernod Absinthe

Алкохолно съдържание: 68%
Описание: Pernod Absinthe се прави от разнообразни растения, включително и известният пелин, превърнал се в извор на вдъхновение за много художници и поети и радвал се на огромна популярност както във Франция, така и в останалата част на Европа.

Съвети за консумация: Може да му се насладите по традиционния начин като сипвате вода върху бучка захар или просто го разредите с ледена вода. Pernod Absinthe е също любима съставка за коктейли на много бармани.

История: През 1792 след много тестове френският лекар д-р Пиер Ординер – бежанец от Френската революция – открива нова рецепта за анасонов сироп в малко селце в швейцарската Юра. В неговият състав влиза пелин и първоначално е замислен като лекарство.
През  1797 Ординер продава рецептата на Daniel Dubied. Еликсирът Абсент обаче не става популярен само заради лечебните си свойства, но и заради удоволствието, с което се консумира.
През 1805 Dubied основава заедно със синовете си компанията, а оттам и на първия в света дестилерия за абсент в Pontarlier, Франция. В средата на XIX-ти век абсентът постига пика на славата си. По това време в Pontarlier вече работят повече от 20 дестилерии.
През 1915, производството и продажбите на абсент са забранени. През 1926 Перно се завръща с анасонова напитка (40°), която замества абсента и която все още се произвежда до ден днешен.
През 1998, напитки с екстракт от абсент отново са разрешени.