Не съм прекарала 4 години от живота си в мисли кога, по дяволите, ще излезе нов албум на Queens of the Stone Age.

Дори моментите, в които напоследък съм се сещала, по-скоро не ми е било до тях. Но това определено не означава, че не се спуках от кеф, когато разбрах, че на 25 август QOTSA пускат на пазара нов албум. При положение, че …Like Clockwork беше едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат през 2013-а година, е очаквано надеждите за Villains (зврески силно име) да са големи.

Силно ме съмнява да има такива, които се съмняват, че новият албум ще спази традицията на Джош Хоуми и компания в създаването на музика, която е консистентно превъртаща най-високите нива на тежкарията. Единственият начин QOTSA да спрат да правят добра музика е да спрат да правят музика изобщо.

Екзалтацията по Villainsе – добре подкпрепена от самата банда – която постоянно пуска на нас, жадните поданици, тийзъри и примамки из социалните мрежи. Сякаш не сме надъхани достатъчно. Понякога просто стоя, гледам видео, в което Джош Хоуми говори, и си мисля, че в него има нещо толкова кралско и величествено, че ако го срещна на живо, кротко ще му се поклоня до земята. След което ще му лъсна китарата.

Във Villains няма да има гостуващи музиканти, за разлика от …Like a Clockwork, където се прескачаха Елтън Джон, Алекс Търнър, Дейв Грол и Трент Резнър. Това може да бъде разчетено като завръщане към концептуалния кораб-майка, което в почти всички случаи е добра идея, стига да не го използваш като отчаян ход за завръщане към нещо, което доказано работи (за разлика от по-нови проекти). В този случай QOSTA спокойно могат да ходят в каквито посоки пожелаят, защото няма опция да разклатят основите си, здраво разкрачени между различни стилове, без оная им работа да се клатушка несигурно някъде по средата. Стилът им е достатъчно последователен, за да не допускат думи като жалка издънка да кръжат около тях.

A post shared by QOTSA (@queensofthestoneage) on

Дори и да няма странични музиканти, влиянието на няколко такива витаят около предстоящия албум. Миналата година Хоуми работи по албума на Иги Поп Post Pop Depression, който е финансиран и от двамата. По време на писането на текстове с вокалиста на QOTSA, Иги работи и с Дейвид Боуи (like duh…). И двамата са спрягани като едни от основните музи за Villains. Звучи обещаващо.

Продуцент на Villains пък е Марк Ронсън, който най-вероятно свързваш с “Uptown Funk” – веселяшката песен, от която в крайна сметка започна да ми се повръща.Той е широкоскроен свежар, в разцвета на силите си. Продуцирал е феноменални албуми като Back to Black на Ейми Уайнхаус, 19 на Адел, Rudebox на Роби Уилямс, Joanne на Лейди Гага и още доста други албуми от 98-ма насам, изброяването на които вече става досадно (и е фен на нашата Рут Колева – бел.гл.ред.). Досегът му с продуциране на рок музиканти е ограничен до работата с Kaiser Chiefs и Foreigner. През август ще видим какви ги е свършил с Кралиците.

От групата споделят, че той е огромна музикална енциклопедия и е било адски забавно. А фактът, че досега е работил основно с попмузиканти, е предизвикателство.

Тъй като турнето на QOTSA вече е в ход, изтекоха и записи на някои от новите песни, които макар и с лошо качество, дават добра представа какво ни чака – злато, корона, трон. Наистина, изобщо не е трудно да си напълно убеден, че Villains ще е едно от най-секси нещата, които ще се случат до края на годината.

Джош Хуоми казва, че ще е бягство от тъпотиите на ежедневието.

Вярвам му. Той е човек, напълно концертриран върху настоящето и свободата да правиш каквото си искаш. Това очаквам и от новия албум.

Това отношение няма как да не е повлияно от терористичната атака по време концерта на Eagles of Death Metal през 2015 година. Хоуми не присъства, но това оставя дълбок отпечатък в съзнанието му. Пред медии казва: “Това повлия на начина, по който върша всичко. Напомни ми, че не трябва да вършиш неща, за които после ще съжаляваш.Продължавай напред и ако трябва да направиш нещо, направи го.”

Лирическо отклонение:

По време на един концерт в Австралия някакъв дразнещ тип се покатерва на врата на друг дразнещ тип и показва среден пръст на Хоуми. А той не е човек, който си мълчи, знаем това. Следва това поучително наставление, което е в сферата на закачливото:

Josh Homme tells it how it is at Splendour

You come at the Queens of the Stone Age, you best not miss.

Публикувахте от triple j в 22 юли 2017 г.

Обещанието е Villains да е динамичен, бърз и предизвикателен албум. Такъв, на който можеш да танцуваш, да подскачаш и да се чувстваш добре. Който да не е улегнал, разумен и предсказуем. Хоуми определя песните като орбитални, което за него означава, че един мотив от песен се променя няколко пъти в рамките на песента и модулира. Каквато и да е схемата, ще разберем скоро.

А дотогава можеш да послушаш малко Them Crooked Vultures, Eagles of Death Metal, The Dead Weather и The Raconteurs. Ей така, за кеф.