Знаеш, че нито една победа не е постижима без битка. А битката значи лишение. Лишение от познатия начин на живот и хората в него. Цената на успеха не е малка, но ако си готов да я платиш, значи си готов и за голямата победа. Здравко Цветич от Quartz се е постарал да обобщи 13-те лоши навици, които трябва да пребориш, за да стигнеш до следващия левъл:

1. Откажи се от нездравословния начин на живот

За да постигнеш нещо в живота си, първо започни с тялото. То е храм – и в буквален, и в преносен смисъл. Преди да можеш да се грижиш за нещо друго, трябва да научиш да се грижи заздравето си. Двете неща, които не можеш да пренебрегнеш са здравословната диета ифизическата активност. Сега може да ти изглеждат като малки стъпки, но по-късноще си благодарен за тях.

2. Без краткосрочно мислене

Успешните хора си определят дългосрочни цели и знаят, че са постижими само чрез краткосрочни навици, които трябва да се спазват иподдържат всеки ден. Има разлика между мечтата ти за перфектно тяло за лятото и тренировките за здрав организъм през цялото време.

3. Откажи се да играеш на дребно

Ако никога не си поемал голям риск и не си вярвалдостатъчно в себе си, значи никога няма да реализираш пълния си потенциал. Зада превърнеш мечтите си в реалност нищо не трябва да те плаши. Не се страхувайот провал, а смело действай.

4. Без повече извинения

Успешните хора знаят, че само те самите в крайна сметка саотговорни за действията им в живота – без значение от началната точка, слабитестрани и минали неуспехи.

Осъзнавайки, че ти си отговорен за това, което се случва,е едновременно плашещо и вълнуващо. Но това е и най-добрият начин, по койтоможеш да достигнеш до успеха. Извиненията ограничават и пречат да растеш вличен и професионален план. Това е твоят живот – никой друг няма да го живее затеб.

5. Откажи се от предварителната нагласа

В един определен начин на мислене хората вярват, че тяхнатаинтелигентност и таланти са фиксирани черти. По тази логика излиза, че талантътсам създава успеха – без усилие. Пълни глупости. Успелите знаят, четова е грешно мислене. Вместо да залагаш на природните си дарби и кафявите очи, инвестирайвреме и усилия в придобиването на нови знания и умения.

6. Спри да вярваш на вълшебните приказки

Успехът за една нощ е мит. Успешните хора знаят, че непрекъснатитемалки действия постигат желаните резултати. Ето защо винаги трябва да планираш бъдещето, но да се съсредоточиш върху предстоящия ден. Зареди се стърпение и се довери на процеса (и на себе си).

7. Престани с този перфекционизъм

Нищо никога няма да бъде перфектно, без значение колко усилияполагаш. Страхът от провал (а дори и страхът от успех) често ни пречида предприемаме действия. Но по този начин хиляди възможности ще бъдатзагубени, ако чакаме нещата да са най-правилни. 

8. Откажи се от многото ангажименти

Успешните хора знаят това. Ето защо те избират едно нещо и гонятсамо него. Независимо дали става дума за бизнес идея, за разговор, или тренировка – когато фокусираш всичките си усилия върху една-единствена задача, тя ще сеслучи успешно. Това не означава, че не можеш да вършиш повече от едно нещо. Но да бъдешнапълно отдаден на една задача си е друга работа.

9. Приключи с манията за контрол

Откъсни се от нещата, които не могат да контролират и сесъсредоточи върху тези, които са под твое влияние. Всеки има нужда от напомняне, че понякога единственотонещо, което може да контролира, е собствената си нагласа. Това не е особено забавно, но е важно да си наясно с него.

10. Спри винаги да се съгласяваш

Успешните хора знаят това, че за да постигнат целите си, понякога ще трябва да казват НЕ на задачи, молби от приятели, семейство иколеги. Това може да те накара да се чувстваш като предател, но замисли се какжертваш твоето време, усилия и желания за някой друг. Твоето!

11. Ограничи контактите с неприятни хора

Хората, с които прекарваме най-много време определят инашето бъдеще. Трябва да се обграждаш с хора, които те правят по-добър – кактов личния си, така и  в професионалнияживот. Не си губи времето с тези, които се опитват да те повлекат надолу, или други,които не искат да променят нищо е ежедневието си. Вместо това се заобиколи с хора, коитоилюстрират чертите и успехите, които искаш в собствения си живот. Ако сеобграждаш с по-напреднали от теб, имаш много по-големи възможности и ти да станешпо-успешен. Не позволявай на гордостта да те задържи.

12. Няма нужда да се харесаш на всяка цена

Мисли за себе си като за пазарна ниша. Ще има много хора, коитоте ценят и такива, на които няма да им пука за теб. Без значение какво правиш, няма как даугодиш и да се харесаш на всички. А и не е нужно да е така.

13. Спри със зависимостта от социалните медии и телевизията

Импулсивното сърфиране в нета и зяпането на телевизия по цял ден емодерно обществено заболяване. С тези дейности никога няма да избягаш от реалността,а ще се отдалечиш от целите си. Освен ако те самите на зависят от интернет и мобилните технологии, трябва да сведеш употребата им до минимум (или дори да ги елиминираш).Насочи това време към неща, които действително могат да обогатят живота ти.