Мисля, че четох за първи път за Ричмънд Екоу Барнс в списание i-D, писах му, направи ми впечатление, че е от Гана, но се е преместил да живее в Нигерия. Мечтата му винаги е била да се занимава с мода, да бъде модел. В същото време учи “Информационни технологии” в университета.

Ричмънд Екоу Барнс, Фотография: Константин Вълков

На колко години беше, когато за първи път започна сериозно да се интересуваш от мода?

Мисля, че беше в гимназията, не преди това.

Ричмънд Екоу Барнс, Фотография: Константин Вълков

Прави ми впечатление, че доста от мъжете по улицата не се страхуват да бъдат експресивни, използват много цветове, обличат се шарено. Колкото е възможно, грижат се за това как изглеждат.

Така е, има културна традиция, платовете, шарките, също така и външното културно влияние. Африканците обичат и да изразяват себе си.

Ричмънд Екоу Барнс, Фотография: Константин Вълков

Разкажи ми за Гана. Роден си там.

Обичам Гана, там завърших, но знаеш ли, сега си спомням, в училище имахме униформи, обувките бяха кафяви, нямахме право да носим други с изключение на неделя. И само в неделя можеше човек да се постарае да изглежда добре. В неделя почиствах новите си сникърси, снимахме се, тогава се появи идеята да стана модел. Не го възприемах сериозно. Когато завърших училище помагах на един приятел, който е фотограф. Та той ми каза – имам спешни снимки, а моделът не може да дойде, може ли да го заместиш. И така се случиха нещата…

Ричмънд Екоу Барнс, Фотография: Константин Вълков