Дизайнерът Адежу Томпсън няма абсолютно нищо общо с космическите програми, не съм чул и да има намерение да лети до Космоса, ала неговия бранд се казва Lagos Space Programme. Всъщност той беше един от първите нигерийци, които исках да интервюирам – навярно, защото името му изникна в материал във Voguе. После проучих допълнително за него, но американското издание на Vogue беше категорично – това е един от хората, които движат нигерийската мода напред, нещо повече – концепцията му за “унисекс” мода, премахването на границите “тези дрехи са за мъже, а онези за жени”, му носи както позитиви навън, така и проблеми в родната Нигерия. Още докато си говорихме по телефона, преди да се видим на живо, Адежу ми обясни, че възприема Lagos Space Programme по-скоро като движение, отколкото като моден бранд. И той, като всички останали, закъсня час и половина, че и два часа, за срещата. “Трафикът в Лагос”, да, разбира се.

Прекрасно време в Лагос, как си?

Много добре. Всичко е наред.

Как мина уикенда?

Този уикенд бях извън Лагос. Бях в едно градче в съседен Бенин, където работя със занаятчии по новата ми колекция, правят едни определени предмети за мен. Тръгнах в четвъртък и снощи се върнах. В момента съм доста зает, тъй като работя по новата си колекция, тъй че няма делник или уикенд. Иначе, ако нямам работа – в Лагос се случват доста културни събития, концерти, животът кипи, така да се каже.

Адежу Томпсън, фотография: Константин Вълков

 

Има нещо в този Лагос, сякаш на места ври и кипи от креативна енергия.

Знаеш ли, вероятно една от причините е, че нигерийците са усмихнати, щастливи хора. Кой знае – може би като живееш в страна, в която много неща не са наред, опитваш да си намираш различни неща, които да те откъсват от действителността. И затова правим толкова различни неща. Много хора тук обичат да изразяват себе си, занимават се с музика, с изкуства, с какво ли не. Дори начинът на обличане – това също е интересно, вижте на улицата, дори момчето, което продава хляб на улицата, до колкото е възможно той се опитва да бъде много добре облечен, обръща внимание на това. Има някаква гордост у нас. Има една енергия, която обхваща хората, стараят се, това е.

Също и пътувате доста.

Да, нигерийците пътуват много. Значителна част от познатите ми са завършили или във Великобритания, или в Щатите. На много други места в Европа. Също така – нигерийската култура е такава, че се разпознава отдалеч. Имам усещането, че като отидеш някъде и винаги можеш да разпознаеш нигерийско влияние, хем е отличително африканско, хем е глобално.

Щастливи сте, казваш, виждам го с очите си. Лагос очевидно ти харесва, а от какво се оплакваш най-много, какво не ти харесва?

Трафикът на първо място. Инфраструктурата е много, много лоша. Толкова лоши пътища. Би било хубаво да живея в страна с хубави пътища. Също така – липсата на помощи от държавата за онези, които учат. Когато си в чужбина и знаеш, че има стипендии. Това е важно за учениците, за студентите. Ето, аз сега съм на 29 години. Нито веднъж от рождението ми до ден днешен не съм получил каквато и да било подкрепа от правителството. Да, бих искал да имаме по-отговорно правителство. Корупцията е друг проблем, гигантски проблем. Една страна, която има такъв потенциал, непрекъснато е ощетявана, заради корупцията.

Адежу Томпсън, фотография: Константин Вълков